Der plantes og plantes – idag også yacon

Der plantes og plantes – idag også yacon

Det store plantecirkus er i gang, og hver dag tror jeg, at nu er det snart slut. Men det tager nok en lille uges tid endnu. Jeg glæder mig til at alle planterne er i jorden.

I går plantede jeg de sidste porrer og bladselleri. Det går jo lidt langsomt, når jorden først skal gøres klar. Og ikke mindst når bedet nærmest skal opdyrkes. På vestsiden af drivtunnelen er der blevet et 70 cm bredt bed, som kun får sol fra først på eftermiddagen og masser af vand, når det regner. Her har jeg en ide om, at bladselleri vil vokse fint. Jeg har også prøvet at så dild.

Netop her gik vi og trampede jorden sammen, da vi satte drivtunnelen op i oktober sidste år, og jorden  var fyldt med flerårigt og nyspiret ukrudt. Så der var kun en ting at gøre: Løsne jorden, fjerne ukrudtsrødder minutiøs, kultivere og rive.

Der blev en del spande med ukrudt til komposten.
Der blev en del spande med ukrudt til komposten.

Som altid med hadejobs – det går hurtigere og lettere, end man tror. Nu håber jeg bare, at der ikke dukker alt for meget ukrudt op i det nyplantede bed med bladselleri.

Jorden blev fin, og her er der plantet bladselleri. Planen er at høste hveranden i løbet af sommeren som ret små.
Jorden blev fin, og her er der plantet bladselleri. Planen er at høste hveranden i løbet af sommeren som ret små.

I dag blev det klart solskin, og det er ikke ønskevejr for nyudplantede selleri og porrer, så jeg har etableret overdækning, som kan skygge for planterne midt på dagen. Porrerne har fået skyggenet over , og sellerierne står under en baldakin af fiberdug.

Forrest porrer under insektnet og med skyggenet over midt på dagen. Bagved selleri under baldakin.
Forrest porrer under insektnet og med skyggenet over midt på dagen. Bagved selleri under baldakin. Det er sidst på dagen, så solen er lav og uproblematisk.

Kålene er plantet for lang tid siden, men i dag måtte jeg plante to nye rødkål, da »nogen« havde gnavet af roden på de to andre. Denne gang var det ikke kålfluelarver.

I dag fik jeg endelig plantet to agurkplanter ud i drivtunnelen. De skal plantes, hvor der står høje spidskål, som er lige ved at være høstklare. I dag høstede jeg hovedet på den plante, som stod, hvor den ene agurkplante skulle plantes. Hovedet var nogenlunde stort. Den anden agurkplante blev plantet lidt skævt for buen, som den skal bindes op til, men en ok løsning.

Agurkplanten er plantet, og reserve- agurken står i potten foran.
Agurkplanten er plantet, og reserve-agurken står i potten foran.

I dag fik jeg også plantet et bed til med 7 Yaconplanter. 3 store og 4 små. De store er delinger af den gamle plante, de små er lavet af kroner, som er skåret af den gamle plante. Det er en fantastisk vækstkraft fra et lille stykke plante ved deling og potning 14. april. De tåler ikke frost, så i starten stod de i drivtunnelen, men har de sidste 14 dage stået i potter uden for drivhuset.

En lille afskåret Yaconkrone, som blev pottet 14. april.
En lille afskåret Yaconkrone, som blev pottet 14. april.
Yaconplanter startet fra kroner midt i april.
Yaconplanter startet fra kroner midt i april.
Yacon formeret ved deling af den gamle stok.
Yacon formeret ved deling af den gamle plante i 5 dele.

Jeg gravede store huller til planterne for at være sikker på, at jorden er god løs, så det er let at grave de store planter med de spiselige knolde op sent på året.

Plantning af yacon
Plantning af yacon
Jeg gravede store huller til planterne for at være sikker på, at jorden er god løs
Yaconbed – det bliver store planter, så 75 cm mellem planterne er ikke for meget.

Gad vide om yaconplanterne kan tåle, at jeg sår jordkløver eller sneglebælg som bunddække?

Jeg nåede at få plantet de første 4 frilandstomater – så lagde vinden sig, og det blev vejr til en dejlig tur på vandet i jollen. Lidt for lidt vind, men fantastisk at sidde og drikke eftermiddagste med vand til alle sider og udsigt til Nakskov Fjord, Enehøje og Albuen. Masser af stilhed – men speedbåde slipper man ikke for på en fridag.

Lige inden solen gik ned var bedet til resten af frilandstomaterne gjort klar, så i morgen plantes der igen…

PS. Er der nogen her på Lolland, som har lyst til at prøve at dyrke Yacon, så har jeg 2 store og 3 små yaconplanter til overs. Send en sms på 28 11 81 94, hvis du har lyst til at hente en eller flere – jeg bor syd for Nakskov.

2 thoughts on “Der plantes og plantes – idag også yacon

  1. Hvordan spiser man yacon? Og hvor køber du knoldene til st lægge? På forhånd tak.

    1. Det er en sød og sprød knold, som kan spises som den er. Hvis du googler kan du finde mange forslag til retter. Jeg har kun haft en plante sidste år, og jeg forsøgte at gemme den i sand. Her mistede en sprødheden, men jeg ved nu, at den kan gemmes i plastposer. Det er ikke knoldene, man lægger. Den formeres fra den plante, man overvintrer frostfrit. Derfor er man nødt til at få fat i en plante, enten fra en, som dyrker den allerede eller købe en. Jeg ved at Camilla Plum sælger dem.

      Læs mere om den her:
      http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/formering/1508.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere