Vintermad med farver

Vintermad med farver

Det er slut med røde, gule og orange tomater og peberfrugter, sprøde agurker og knasende grønne salatblade. De næste mange måneder står den på salat af spidskål eller hvidkål, og det er ikke just særlig farverig

Salat med hvidkål og knoldfennikel – her er ikke meget spræl over den salat farvemæssigt.

En af mulighederne for at få lidt farve i salatskålen er kinesiske radiser, som jeg har dyrket ret mange af netop til at bruge i salatskålen. Jeg brugte den første i går, og den var flot pink indeni. Det varierer fra år til år, hvor pink de er indeni. Så vidt jeg har luret, så har de mere farve i varme sensomre end i kolde og våde.

Kinesisk radis skærer jeg i ganske tynde skiver.

Kinesiske radiser er helt milde i smagen, og når de snittes fint, giver der både farve og sprødhed til salatskålen.

Kinesisk radis giver en flot farve til en skål med fintsnittet hvidkål og knoldfennikel.

Rosenkål er en af de fantastiske vinterafgrøder, som også giver farve til aftensmaden. Lige nu spiser vi en tidlig efterårssort  Marte F1, som har givet virkelig mange flotte rosenkål. Jeg kneb topskuddet af i september for at få fuld udvikling af alle roser hele vejen op ad stammen. Det kan jeg måske godt ærgre mig lidt over nu, hvor jeg er ved at have plukket alle roserne på stammerne.

En anden farverig og anderledes grønsag er en sort gulerod Black Nebula. Den bliver tilberedt helt mørk og meget sød og god.

Kyllingbryst med rosenkål, ovnbagte sorte gulerødder med rødløg og en frisk salat med knoldfennikel i citronmarinade. Alt fra vores egen avl.

I år har vi unge høns, som forsyner os med friske æg, selv om dagene er korte. Vi giver dem supplerende lys om morgenen, så de har 12 timers dag, hvor de kan nå at æde tilstrækkeligt, støvbade, pleje fjerdragten – og lægge æg. De får dagligt en masse grønsagsrester og desuden en del kål og gulerødder. På den måde undgår vi at skulle købe æg, som vi måtte sidste vinter. Vi holder jo netop høns for at få æg fra en hønseflok, som går og har det rigtig godt. Æggene er ikke kæmpestore endnu, men størrelsen øges hele tiden.

De sidste to kyllinger fra 10. maj er nu begyndt at lægge æg. Vi har de sidste tre dage fået et lille fint æg, men ved ikke, om det er både Capella og Cassiopeia, der lægger æg – idag så vi, at det var Capella, der gik i redekassen.

Ægget til venstre er enten Capellas eller Cassiopeias første æg.

Når vi nu er ved farve, så burde her have været et billede af æggeblommerne – de er helt orangegule af alt det gode fra haven, som de får.

3 thoughts on “Vintermad med farver

  1. Ja, man kan godt se om det er ens egne æg eller et købe-æg når man slår dem ud 😉 Herlige farver fra haven.

  2. Hej

    Det er en helt fantastisk blog. Jeg er så glad for, at jeg fandt den. Jeg er selv grøntsagsdyrker, men undtil nu ikke selvforsynende om vinteren. Det skal der laves om på med hjælp fra din din blog. Alle dine erfaringer kan komme mig til gode. Bliv endelig ved med at skrive – det er det første, jeg ser efter, når jeg åbner computeren.
    Også dejligt med dine forslag til, hvordan man kan bruge grøntsagerne på en enkel måde.
    Som Dronning Margrethe ville sige ” Af hjertet tak”.

    Mange hilsner
    Bodil

    1. Det glæder mig, at du kan bruge mine erfaringer på bloggen. Det er bare så godt også at kunne hente masser af mad fra haven hele vinteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere