Vi fælder træer i haven

Vi fælder træer i haven

Her i oktober er der tid til at lave ændringer i haven, og i år har vi sat gang i et større anlægsarbejde. Lige nu er vi i gang med at fælde træer for at skaffe plads.

Stor thuja skal fældes sammen med de mindre træer til venstre for det.
Stor thuja skal fældes sammen med de mindre træer til venstre for det.

De to største er et stort 8 m højt thujatræ, der skal lægges ned, og et gammelt råddent sveskeblommetræ, som måske kan vælte i en storm. Det store thujatræ har jeg selv lavet ud af en kvist, jeg hentede i skoven i december 1978. Men det er blevet alt for stort til haven, kaster en meget massiv skygge, dræner et meget stort område for vand om sommeren, smider en masse visne grene på græsplænen, og så er stammen todelt nogle meter oppe, og det gør at det måske kan flække i en storm. Det står tæt på nabohuset.

De to skal vi lige have en professionel til at lægge ned, da de skal lægges nogenlunde præcist. Det ene i forhold til huse og ind på naboens græsplæne, og det andet skal lægges midt i min køkkenhave, hvor der er mindre træer og vinespalierer, der helst ikke skal ødelægges.

I dag gik vi i gang med vores ellers dejlige Ingrid Marie æbletræ, som jeg plantede omkring 1980.

Vores Ingrid Marie æbletræ efter at de fleste æbler er plukket.
Vores Ingrid Marie æbletræ efter at de fleste æbler er plukket.

Det var med ambivalente følelser, at vi fældede det. Det har givet rigtig mange gode æbler. Vi har lige plukket 4 kasser og fyldte igen i dag en kasse med nogle mindre æbler. Et minus ved Ingrid Marie er, at de får ekstremt megen gul monilia, og vores træ giver mange æbler med råd i kernehuset, og de bør slet ikke bruges, da de nok indeholder patulin ligesom æbler med råd i. Patulin er kræftfremkaldende.

Vi klippede alle de små grene af, som kunne komme i bunden af en ny kompostbunke.
Vi klippede alle de små grene af, som kunne komme i bunden af en ny kompostbunke.
Et sørgeligt syn - helt afklædt og klar til at blive savet til brænde og optændingspinde.
Et sørgeligt syn – helt afklædt og klar til at blive savet til brænde og optændingspinde.

Det er nu ikke på grund af gul monilia og råd i kernehus, at vi fælder det. Det står bare i det område, hvor jeg gerne vil have en drivtunnel stillet op, så jeg får mere plads til at eksperiementere med at dyrke tidlige og sene afgrøder i forår og efterår, og måske også noget hen over vinteren. Lige nu har jeg kun et lille drivhus på knap 8 m2, og her er virkelig trængsel, når jeg forkultivere i april og maj. Det giver også mulighed for at dyrke mange forskellige lækre afgrøder om sommeren. Jeg har lige nu ikke plads til chili, peberfrugt og aubergine i mit drivhus. Måske også en vindrue.

Jeg glæder mig til at få en stor drivtunnel, så jeg kan hygge mig med at dyrke planter i en større del af året. Her skal også være et sted, hvor vi kan sidde i forår og efterår og når det regner om sommeren. Og så skal jeg have et permanent pottebord og potter pænt ordnet. Lige nu er planen 24 m2 drivtunnel. Det skulle der blive plads til, når det hele er fældet.

Det er dette areal, der skal rumme en drivtunnel - når thuja, æbletræ, kristtorn og surkirsebær er bleve fjernet.
Det er dette areal, der skal rumme en drivtunnel – når thuja, æbletræ, kristtorn og surkirsebær er bleve fjernet.

I morgen skal der ryddes op efter fældningen af æbletræet. Derefter skal der fjernes et mindre kristtorntræ, som jeg selv har formeret og plantet. Men der er flere kristtorntræer i haven, så det er helt ok. Her står også 3 mindre surkirsebærtræer, hvor det ene skal fjernes for at give lys til drivtunnelen og fældningen af thujaen.

Den sidste kasse Ingrid Marieæbler.
Den sidste kasse Ingrid Marie æbler er høstet, mens vi klippede løvet af træet.

Vi har planer om at plante et antal nye mindre frugttræer, og her kommer der sikkert et nyt lille Ingrid Marie træ med. Det vil være godt at få nogle træer, som ikke skal beskæres for at holde dem nede i højden.

Til foråret vil nogle af de nuværende æbletræer, som er plantet samtidig med Ingrid Marie træet,  også blive skåret ned i højden, da jeg ikke kan nå at plukke æblerne, medmindre jeg står på en trappestige og plukker med frugtplukker, og det er for risikabelt at blive ved med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere