Valske bønner kan jeg da godt så…

Valske bønner kan jeg da godt så…

Jeg har lyst til at så række op og række ned nu, hvor jeg har gjort to bede klar til at så rodfrugter i, og et til ærter. Men jordtemperaturen er igen for lav. Og hvad gør jeg så?

Der er faktisk en grønsag, som jeg burde have haft sået allerede i marts, da den kan spire i kold jord, og det er en fordel, at den sås tidligt for at undgå, at de sorte bladlus minimerer udbyttet.

Måske er den allerede gættet: Valsk bønne. Det er en fantastisk afgrøde med store lækre grønne eller hvidlige bønner.

Og heldigt nok, så havde jeg faktisk købt en pose frø i år af sorten Frühe Weißkeimige. Jeg har ellers i mange år taget egne frø, men de havde krydsbestøvet, så bønnerne havde ikke samme kogetid. Så nu starter jeg lige på en frisk.

I følge posen skal den sås senest i midten af april med høst i august. Jeg skal vist være efter de sorte lus, for de dukker altid op omkring  sankthans. Men med alle de mariehøns, der er i haven allerede, går det måske.

Få frø i en pose
Der er ikke mange frø i en pose – 26 stk.

Med så få frø, vælger jeg at lave god afstand med kun 3 rækker på mit 110 cm brede bed og med ca. 12 cm afstand i rækken. Så vil hver plante nok lave flere stængler modsat  såning i række mellem kartoffelrækker, hvor hver bønne oftest kun kommer med en stængel.

Du kan læse fire artikler om valsk bønne og sorter på Havenyt i kategorien Ærter og bønner.

Bønnerne lægges 5-8 cm dybt og med 10-12 cm afstand i rækken.
Bønnerne lægges 5-8 cm dybt og med 10-12 cm afstand i rækken.

Så fik jeg alligevel lidt afløb for lysten til at så i dag. Alt det andet må vente på lunere vejr og jordtemperatur.

Det er en fornøjelse at være ude i haven, for nu begynder det faktisk at ligne en køkkenhave, selv om ikke alle bede endnu er klar. Jeg venter med at klargøre de andre, til der skal plantes ud i dem. Så forstyrres jordlivet kun en gang. Men se engang, hvor dejlig køkkenhaven er med forårsløgblomster og et hav af forglemmigej i sidste års tomatbed.

Selvsåede forglemmigej
Selvsåede forglemmigej i sidste år bed med frilandstomater.
Køkkenhaven begynder endelig at se dejlig ud med forårsløgblomster og nyrevne bede.
Køkkenhaven begynder endelig at se dejlig ud med forårsløgblomster og nyrevne bede.

Dagens selvforsyning: Porrer fra høsten af de sidste porrer fra i går. Kålskud fra spidskål. Timian, purløg, zittaurløg, hvidløg og æbler. Og så var der lige de her, som jeg næsten ikke nænnede at plukke. Men de smager rigtig godt, så plukket blev de.

Se mere om kålskud i Smagfulde kålskud

Lækre små lilla broccolihoveder på den overvintrende vinterbroccoli.
Lækre små lilla broccolihoveder på den overvintrende vinterbroccoli.

Slut på en dejlig havedag – sidste punkt er at bære tomatplanterne ind og dække alt i drivhuset med et enkelt lag fiberdug. Alle mine planter forkultiveres på jorden – det er i jorden, at solens varme lagres, så her er lunest om natten.

drivhus_aften_1418
Lyset svinder og tomaterne er båret ind.
Fiberdugen ligger om dagen ude ved vinduerne og kan hurtigt trækkea op over buerne.
Fiberdugen ligger om dagen ude ved vinduerne og kan hurtigt trækkes op over buerne.

4 thoughts on “Valske bønner kan jeg da godt så…

  1. Herligt at se dine gode billeder – det er ikke den slags, der er flest af 🙂

    Jeg har også tidligere brugt at sætte tomat- og chiliplanter på jorden i drivhuset, men gør det ikke mere. Jorden er længere om at blive varm, når den er dækket af planter, og så kan jeg ikke plante så tidligt, som jeg vil 🙂

    1. Tak Anja, jeg elsker jo at tage havefotos, så kameraet er med i haven hver dag.
      Du har ret, jorden bliver langsommere varm, men jeg flytter alle kasserne med forkultiverede grønsager ud til afhærdning nok en uge før, jeg planter tomater ud. Der er ikke så længe til, vi skal bare have noget varmere vejr!

  2. Jeg skal dyrke valsk bønne i år – for første gang …. men hov, så må jeg da ud og ha’ sat de små bønner…… når det bliver tørvejr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere