Udplantning af majs

Udplantning af majs

I aftes fik jeg endelig tid til at få plantet mine godt 50 majsplanter ud. De er forkultiverede i rootrainere i drivtunnelen og har de sidste dage stået ude til afhærdning. Der er et nyt hold på 32 på vej, som er sået senere for at få en længere høstperiode.

Jeg bruger arealet til majs til et hold tidlige salatplanter. De er ved at være klar til at høste fra nu – i hvert fald pluksalaterne. Når jeg ser på bedene nu, kan jeg godt se, at vi skal spise meget salat inden for det næste stykke tid, for snart har majsene brug for hele al jorden til at vokse i.

Som en god start er der lagt en lille håndfuld økogødning af lupin ud på hvert sted, hvor der skal plantes en majsplante. Jeg kultiverede det ned i jorden, inden jeg gravede huller til at plante i.

De mange salatplanter er forkultiverede og sået omkring 1. marts.
De mange salatplanter er forkultiverede og sået omkring 1. marts.

Jeg stoler ikke særligt meget på DMI – da jeg plantede porrer og selleri ud var udsigten skyet og regnbyger i flere dage. Det forsvandt som dug for solen – og solen stegte i dagevis ned over bedene. Så i aftes gravede jeg huller og fyldte dem to gange med vand i bedet med de store salatplanter. I bedet bagved med de lidt mindre salatplanter var jorden ikke så tør, her blev hullerne kun fyldt en gang.

Der er gravet huller og vandet mellem salatplanterne. I mellemrækkerne står der lidt spredt dildplanter.

Aldrig så snart jeg havde vandet hullerne, begyndte det at dryppe. Men al den dejlige regn gik syd om Lolland og faldt ude i Femern bælt. Fuldstændig spild af god regn!

Klar til at plante majsplanter.
Klar til at plante.

Mine majsplanter er nødt til at være meget store, når jeg planter ud, da jeg har fritfluer, som kan ødelægge små planter helt. Når planterne har 4 gode blade gør fritfluerne kun lidt skade på dem.

Store majsplanter.
Store majsplanter.
Det er vigtigt, at de kommer i jorden, mens rødderne stadig er fine og hvide.
Det er vigtigt, at de kommer i jorden, mens rødderne stadig er hvide – det viser at de er i god vækst.

Resten af plantningen gik lidt hurtigt, for en ny byge nærmede sig, og det dryppede. Jeg nåede lige at blive færdig, inden det regnede. Det blev kun til en meget kort byge i aftes, men det blødte lige overfladen op, og planterne struttede her til morgen.

Majsbedene her til morgen.
Majsbedene her til morgen. Der skal om 2 uger plantes et nyt  hold majs på resten af det bagerste bed.

Jeg nåede lige i fem minutter at nyde haven og planterne, der struttede efter en nat med fugtighed, så begyndte det at dryppe igen.

Denne gang var der regn til haven. Et tordenvejr kom forbi og haven har fået 10-12 mm regn. Hvor er jeg heldig. Nu behøver jeg ikke at bruge tid på at vande i mange dage. Til gengæld kan jeg tydeligt se i tusindvis af små ukrudtsplanter, men dem hakker jeg gerne omkuld som modydelse for en tiltrængt gang regn. Det skal måske være i eftermiddag – de vokser med lynets hast, når de har fået vand.

 

3 thoughts on “Udplantning af majs

 1. Hej Karna
  Sikke dog en dejlig have, du har!
  Jeg har i år for første gang forsøgt mig med majs, lidt sent plantet ud, men hva’, det går nok.
  En bekendt fortæller mig, at man skal brække sideskudene af majsen for at få den bedste vækst, har du erfaring med det?
  Jeg kan ikke huske, min mor gjorde det, da vi i sin tid dyrkede majs på den fædrende gård.

  1. Et lidt sent svar – jeg har ikke set dit spørgsmål, da det var midt i feriegæsterne. Der er ikke så mange sorter mere, som sætter sideskud.De nye F1 sorter her jeg ikke set gøre det.

   Sideskuddene når i Danmark ikke at sætte kolber, så derfor ville jeg overveje at brække dem af. Deres mange blade laver godt nok fotosyntese, men der bruges jo også energi til at danne sideskuddene. Jeg har haft majs på et stykke mark, hvor jeg bare lod sideskuddene være. Det var et godt majsår, planterne havde rigtig god plads med stor planteafstand, og jeg fik flere kolber på hver plante. Men om det skyldtes sideskuddene, eller det var på trods af dem, ved jeg ikke. Som altid – lav et forsøg og fjerne sideskuddene på nogle og lad nogle stå med sideskud, så bliver du lidt klogere på den sort, du dyrker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere