Tørring af blommer

Tørring af blommer

Der er rigtig mange Opalblommer, så i dag brugte jeg en times tid på at plukke alle modne blommer på hele træet. Ellers har jeg bare lige fyldt skålen med blommer, når der ikke var flere tilbage.

Mange modne blommer.
Mange modne blommer – hvordan skal de gemmes til vinteren?.

Vi besluttede, at den bedste måde at gemme blommerne på, var at tørre dem så meget, at de kan gemmes i glas. Det har vi gjort tidligere. Så jeg måtte på loftsrummet og finde mit tørreapparat frem. Det har ikke været brugt i en del år, da jeg ikke har haft tid til at tørre blommer og æbler.

Sidste gang vi tørrede blommer, skar jeg dem ud i halve, og de var rigtig længe om at tørre. Vi husker det som 20 timer for 10 bakker fyldt med blommer. Derfor besluttede vi denne gang at skære dem ud i kvarter. Det var overkommeligt, når vi var to om at skære og lægge i bakker.

Blommer skåret ud i kvarter og lagt ud i et lag.
Blommer skåret ud i kvarter og lagt ud i et lag.

Bakkerne stables og sættes ovenpå tørreapparatet, som blæser varm luft op gennem bakkerne. Et låg sættes ovenpå sidste bakke. I låget er der et hul, hvor den fugtige luft kan komme ud. Når jeg tørrer med så mange bakker, skal de byttes rundt med 1-2 timers mellemrum. Blommer og æbler tørrer jeg ved 70° C. Der er en termostat på den tørremaskine, som jeg har.

Da jeg købte den havde jeg ikke en varmluftovn. I dag ville jeg nok have forsøgt mig med varmluftovnen, som kan indstilles til lave temperaturer – helt ned til 50° C. Her mangler man godt nok bakkerne, hvor luften kan cirkulere igennem hullerne i bakken.

Resultatet kan du se i mit blogindlæg i morgen.

Bakkerne sættes oven på selve tørremaskinen. Øverst er der et lag med hul i m
Bakkerne sættes oven på selve tørremaskinen.

Alt er tidligt i år i min have. Blommerne er tidligere, de første majs er snart klar til at spise. Og i dag høstede jeg to meget modne figner, som smagte virkelig dejligt. Den første figen høstede vi lørdag morgen, hvor vi var 5 om at dele den. Mine børnebørn smagte på den, men det endte med at min datter scorede 3 ud af de 5 stykker.

De figner, der modner nu er de små figner, som sad i bladhjørnerne i vinter og først begyndte at vokse i maj måned. Næste hold figner har allerede en ret anseelig størrelse – de plejer ikke at nå at modne på friland i Danmark. Gad vide om sommeren er så god og høst af første hold så tidlig, at de kan nå det i år?

To modne figner og en tredje på vej.
To modne figner og en tredje på vej. Til højre ses de små figner af andet hold figner.

Det har blæst utroligt meget i dag, og regn blev det igen i dag næsten ikke noget af. Tværtimod skinnede solen, og det var ret lunt. Det var en streg i regningen, da jeg i går plantede både salat og knoldfennikel ud – i den tro at der skulle være overskyet med regnbyger. De vejrudsigter er ret ubrugelige.

Knoldfennikelplanterne kan aldrig stå selv, når de plantes ud, så de lå faktisk fladt hen ad jorden, så her kunne jeg godt  lægge to lag fiberdug over til at holde planterne i et let fugtigt klima, så blæsten og solen ikke stressede dem. Salatplanternes sprøde blade ville knække, hvis jeg lagde fiberdug over, så her nøjedes jeg med at vande lidt i løbet af dagen, og det bed er ret skygget. Gad vide, hvornår det er min tur til at få regn, som batter noget.

Nyplantet salat i morgensol.
Nyplantet salat i morgensol.
Sol, varme og blæst skader hurtigt planter, når jorden er tør. Bønner, ærter og selleri er særligt udsatte.
Sol, varme og blæst skader hurtigt planter, når jorden er tør. Bønner, ærter, salat og selleri er særligt udsatte.

4 thoughts on “Tørring af blommer

 1. Hej Karna,
  jeg er glad for at læse din blog. Jeg bor på Sydfalster og vi har snakket sammen i forbindelse med fælles kørsel til PØ nogle år siden hvor du desværre blev syg ( er også på Havelyst).
  Jeg syntes også vi har i den grad manglet vand i perioder her sydøst på, men jeg har fennikel og salat planter der skal ud om lidt. Tak for en meget inspirerende blog!
  mange hilsner
  Anne Turner

  1. Hej Anne

   Jeg kan godt huske at vi snakkede sammen. Ja, vi har fået alt for lidt vand i rigtig lang tid. I dag hænger skvalderkålen med bladene nede under mine æbletræer. Så er det tørt. Jeg plantede fennikel og salat ud for to dage siden – og vander dem. Fennikelen er under to lag fiberdug lige nu – det blæser, hvor den er plantet. Vil prøve at tage det af i morgen og se om det går.

   Mange hilsener Karna

 2. Hej Karna
  Tak for gode indlæg.Jeg har også masser af Opalblommer, og jeg laver lidt forsøg med dem. Tørring i varmluftsovn på bageplade, men de er kun halvtørre. Vil prøve at tørre dem helt i dag. Ellers har jeg hældt rom på, og håber det bliver en god vinterdessert. prøver også at fryse dem hele, og udstenede. Resultat følger. Hej (FruGrøn.dk)

  1. Måske skal jeg prøve at tørre nogle halvvejs og så hælde noget cognac på og fryse dem ned til dessert. Der gav du mig en god ide. Så undgår jeg sukkeret. Jeg har ofte frosset blommer ned – de fylder bare så meget i min fryser. De nedfrosne kan kommes frosne ned sammen med f.eks. mørbrad i ovn. En håndfuld giver en god smag.Glæder mig til at høre dine erfaringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere