Tørrebønner, nye bønner og bønnerust

Tørrebønner, nye bønner og bønnerust

Jeg har et stort bønnestativ med Blue Lake bønner, som har givet et helt enormt udbytte af grønne bønner. Det overfrodige bønnestativ var uoverskueligt, så selvfølgelig gemte der sig nogle bønner her, som ikke blev plukket i tide. Det tog jeg ikke så tungt, da jeg har dyrket Blue Lake i mange år og ved, at de bønner vil nå at modne og kan plukkes som tørrebønner.

Tørrebønner
Bønnebælgene er helt tørre og klar til at høste.

De største bælge bruger jeg til at tage frø fra til næste års såning, resten bælges og gemmes som tørrede bønner til at udbløde og koge til vinter. Det er dog nok den afgrøde, som der er mindst økonomi i at dyrke, da økologiske hvide bønner er ret billige at købe. Nogle år tørrer de ikke så fint på planterne, som de gør i den her varme og tørre september måned. Det er måske så det eneste gode, der er at sige om tørken – mine afgrøder skriger på nedbør!

Eftertørring af de høstede tørrebønner
Høsten af tørrrebønner er sat til eftertørring et tørt og luftigt sted.

En gennemgang af bønnestativet afslørede også, at der igen var små fine grønne bønner. Og ikke nok med det, der er virkelig mange blomster og helt små bønner på vej. Ikke så overraskende, for Blue Lake sætter næsten altid et nyt hold bønner sent. Ofte er det her, at jeg høster de sidste grønne bønner.

Nye grønne bønner.
Nye grønne bønner.
Nye blomster og små bønner.
Nye skud fra stænglerne med blomster og små bønner under dannelse

Der var mange gullig og delvis visne store blade, som skyggede for de nye skud, så jeg fjernede dem, så de nye skud kunne få lidt lys og luft. Det har jeg gjort de fleste år. I var der flere end normalt, men set på afstand havde jeg tænkt, at det skyldtes tørken, selv om jeg har vandet bønneplanterne flere gange undervejs. Men da jeg kom til at se nærmere på de blade, jeg fjernede, kunne jeg se noget, der lignede rustangreb.

Er det bønnerust?
Er det bønnerust?
Det brune sad også på bagsiden af bladene.
Det brune sad også på bagsiden af bladene.

Mit hovede sagde umiddelbart ordet bønnerust, men jeg har aldrig haft rust på havebønner før. Jeg har haft rust på mine valske bønner. Det kan nogen gange være massivt, andre år er der intet eller minimalt. Men det lignede ikke helt rustangrebet på de valske bønner.

Det gav ikke ret meget at google bønnerust. Så jeg måtte lige have fat på Den Grønne Bog af Frank Hejndorf. Her stod:

“Bønnerust (Uromyces appendiculatus) danner først hvide rustsporer. Derefter fremkommer kanelbrune sporer og senere sortbrune sporer på begge bladsider. Nyere sorter er resistente over for sygdommen.”

Jeg havde ikke set hvide rustsporer, men resten passede. Og nu kunne jeg søge på Uromyces appendiculatus, og så kom der brugbare oplysninger. Bl.a en artikel om Bean Rust. Her står at de hvide pletter hurtigt bliver brune. Med hensyn til at forebygge, så bør planteaffaldet bortskaffes – så jeg fjernede alle de blade, jeg havde taget af planten, og vil fjerne resten efter sidste høst.

Jeg fandt måske også forklaringen på, at der er kommet rust. Det står, at man skal vande om morgenen, så bladene kan nå at tørre inden aften. Det har jeg måske ikke altid gjort i denne tørre sommer, hvor jeg har været nødt til at vande bønnebedene jævnligt. Lige netop stativet med Blue Lake er blevet vandet ved at stille vanderen inde under bønnestativet, så vandede det planterne meget effektivt. Men det har også betydet meget våde bønner. Næste år bliver der vandet bønner med siveslange.

Jeg har set på de andre bønnebede, og nogle steder har jeg fundet lidt rustangreb, så smitten e nok blevet ført med vinden derhen. Måske er disse sorter resistente. Resistente betyder jo ikke, at de slet ikke kan blive angrebet.

I ovenstående link kunne jeg også læse, at bønnerust på valsk bønne og havebønne er to forskellige. Bønnerust på valsk bønner hedder Uromyces fabae.

Heldigvis har angrebet på Blue Lake ikke betydet ret meget for udbyttet indtil nu. Spørgsmålet er, om der vil komme rustangreb på de nye skud, der gerne skulle give årets sidste grønne bønner.

3 thoughts on “Tørrebønner, nye bønner og bønnerust

 1. Ja, man bliver vist ved med at lære når man har køkkenhave 🙂

  Jeg er helt ny i køkkenhaven, og jeg har også forsøgt mig med bønner, men jeg har haft problemer med mine bønnestativer som er blæst omkuld. Det kan godt være det er et dumt spørgsmål (men jeg kan ikke finde svar på det nogen steder): Hvordan laver man et vindsikkert bønnestativ? Vil du måske være sød at afsløre hvordan du laver et bønnestativ?

  Mange hilsner fra Nana

  1. Jeg har et gammelt gyngestativ som grundstruktur for mine Blue Lake bønner. Det blæser ingen steder, solidt hjemmelavet af jernrør. Jeg binder så snore i samme vinkel som enderne af gyngestativer. De bindes rundt om en mursten til at holde dem på plads ved jorden. I år har jeg dog fundet ud af, at bambus er meget lettere lige at sætte op af stativet og stikke dem ned i jorden. De bindes fast om det vandrette rør i toppen af gyngestativet. Jeg har bambus i haven, hvor jeg kan høste stængler fra.

   Resten af bønnerne har jeg lavet wigwam stativer til af bambus. Jeg bruger 12 til hver, som stikkes 10-15 cm ned i jorden i en rundkreds på bedets bredde – 110-120 cm. De samles i toppen og bindes forsvarligt sammen med en snor. Min have har god læ, så det er ikke vind, der er problemet, men hvis jeg ikke er god nok til at kappe toppen af bønneplanterne, når de når toppen af stativet, så de får for megen vægt i toppen, kan det godt vælte ud til en af siderne.

   Du kan se mine indlæg om bønner – her kan du se nogle af stativerne
   http://www.karnamaj.dk/category/groensager/boenner/

   Hvis du køber bambus, er de kraftigere, og så kan du bygge mere stabile stativer, som du kan se i min artikel på Havenyt: Stativer til stangbønner
   http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/aerter_og_boenner/1159.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere