Smuk, men kold efterårsdag med vinterforberedelser

Smuk, men kold efterårsdag med vinterforberedelser

Smuk solopgang, men hold da op, hvor føltes det koldt i morges. Det var tæt på frysepunktet, og i dag kunne jeg virkelig fornemme vinteren.

Det blev en helt utrolig smuk efterårdag. Der er stadig flotte efterårsfarver på vinespalier, duftsnebollen og ikke mindst surkirsebærtræerne. De sidste får lov til at fylde i min have af tre grunde: de smukke hvide blomster, sure kirsebær til juleaftens kirsebærsovs og dejligt kirsebærsyltetøj og så de smukke efterårsfarver.

Surkirsebærtræet var bare så smukt i dag mod den blå himmel.
Surkirsebærtræet var bare så smukt i dag mod den blå himmel.

I går besluttede jeg at høste vinterhvidkål og rødkål, da det så ud til at blive flere nætter med frost og lidt snebyger. Normalt forsøger jeg at udsætte høsten længst muligt for at have så friske kålhoveder som muligt. Men i år var dyrkningen så vellykket, at mange af hovederne var blevet virkelig store og meget tunge. Hoveder på flere kilo. Det betød, at de havde lagt sig ned, og jeg opdagede, at der var råd i yderbladene på flere af hovederne. Derfor blev de i går, lige inden solen gik ned, hevet op af jorden, strippet for yderblade og lagt ind i drivtunnelen.

I dag måtte jeg fjerne en del blade med råd.

Rødkål med råd i yderblade.
Rødkål med råd i yderblade.

Jeg høster kålhovederne med stok og rod, så der ingen snitflader er. Jeg har prøvet at fjerne rødderne og kun lade stokken være, og det gik også godt. Kålene har ligget til tørre hele dagen, og nu skal jeg finde ud af, hvor det er bedst at lægge dem på lager. Der skal være køligt og helst ikke for tørt. Jeg har ikke noget ideelt sted til det. De sidste par år har jeg ved optagning i december lagt dem ind i mit forrådsrum i udhuset. Men det er lidt for tørt til mange måneders opbevaring. Så jeg overvejer i det kolde vejr, der loves de næste par uger, at lægge dem i det hjørne af drivtunnelen, hvor mit pottebord skal stå. Her kommer der stort set ingen sol de næste par måneder, og det er lige inden for døren, hvor vinduet står åben det meste af tiden. Jeg kan dække med tang, hvis jeg tørrer noget af det. I dag har jeg bare dækket med mange lag fiberdug, mens jeg tænker mig om.

Min høst af vinterkål.
Min høst af vinterkål lagt til tørring.

Jeg har i år færre vinterkål end tidligere år, men de er svære at opbevare i god kvalitet længere end til start marts. Og økologiske hvidkål er billige at købe. Rødkålssorten er Rodynda og hvidkålen Marner Lagerweiss. De to sorter har jeg dyrket i mange år. Jeg har til de næste mange ugers forbrug 6-7 meget store Filderkraut stående ude på bedet og dækket med to lag fiberdug. Jeg satser foreløbig på, at de bliver derude. De holder dårligt efter at de er høstede. Men det afhænger af vejrudviklingen.

I dag høstede jeg også rødbeder. Dels almindelige røde rødbeder til at sylte, dels bolsjestribede, gule og hvide til bagte rødbeder. Vi har ikke tidligere spist andet en syltede rødbeder, men vi har besluttet, at det skal vi lære at spise. I aften har vi fået bagte rødbeder. Min mand kan godt lide dem. Jeg kan spise dem. Så det er en begyndelse. Der var også flutes og en syrlig kålsalat til – som modvægt til de lidt søde rødbeder. Der er en pæn slat rødbeder til at øve sig på de næste måneder. Så må vi se, hvor mange der skal sås til forår.

Høst af rødbeder.
Rødbeder til at spise hen over vinteren.

Jeg glemte yakon planten i dag. Jeg må vist lægge noget tangdække rundt om den i morgen tidlig, så rødderne ikke fryser for mig. Eller også graver jeg den op, lidt afhængig af seneste vejrudsigt. Men planten skal stå absolut frostfrit. Og rodknoldene skal også opbevares tørt – og ikke så koldt som resten af rodfrugterne, så her skal jeg også lige tænke mig om.

Dagene er korte, så det er svært at nå ret meget. Men jeg fik taget en masse dejlige billeder i dag af efterårshaven. Her er nogle stykker.

Afhøstede kålbede.
Kålbedet er høstet. I den ene ende rødkål og længst væk hvidkål. i bedet til højre har været sommerkål. Bladbederne er selvsåede. Bagerst i midten står yakon.
Telt af fiberdugover salat som frostbeskylttelse.
Midt i alt det smukke står grimme små iglo telte med gammelt fiberdug. De beskytter mine salatbede m.m. mod nattefrosten.
Smukke bladbeder og salat på vej i blomst.
Smukke bladbeder og salat på vej i blomst. Bladbeder er de næste, vi skal lære at spise.
Drueblade med efterårsfarve.
Den kerneløse drue har de mest fantastiske blade lige nu.

 

4 thoughts on “Smuk, men kold efterårsdag med vinterforberedelser

 1. Hej Karna
  Jeg er heller ikke meget for bagte rødbeder. Til gengæld er råkost virkeligt godt på denne måde: halvt revne rødbeder, halvt revne gulerødder, et revet (surt) madæble og frisk revet peberrod efter smag/behov. Har du lidt appelsinsaft bliver det endnu bedre. Citronsaft er også godt, men mindre ‘harmonisk’ i blandingen.
  Det sure æble og peberroden gør det fuldstændig af med den jordede, søde smag fra rødbederne, så de smager friskt i stedet.
  Der får mange rødbeder til på den måde hjemme hos os 🙂
  Kh Grethe

  1. Tak for opskriften. Den skal prøves. Jeg er ellers ikke vild med rå rødbeder. Jeg er desværre ikke selvforsynende med peberrod, men så må jeg prøve at købe noget.

 2. Kære Karna, Det er svært med bagte rodbeder. Har du prøvet lidt balsamico på dem efter bagning? Og godt med olivenolie.
  Bladbeder er rigtig gode i en grønsagstærte, i stedet for spinat. Den jordede smag ophæves i kombination med æg og gratineringsost. En anden mulighed er med champignon sovs, altså en bagt mælkesovs med champignon eller andre svampe. Men ellers har jeg også haft det svært med at få mine børn til at spise det.

  1. Tak Carry for de gode forslag. Jeg kommer en blanding af balsamico og olie på rødbederne inden de kommes i ovnen. Jeg vil prøve med grønsagstærten til bladbeder – jeg er nemlig ret vild med tærter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere