Selvforsyning – lækker mad og lidt stress

Selvforsyning – lækker mad og lidt stress

Det er en svir at lave mad, når der er friske råvarer fra egen have.

I dag høstede jeg det første knudekål, som vi fik i tynde, sprøde skiver på frokosttallerkenen. Her var også masser af dild på kartoffelmaden.

Dilden kom fra nogle dildplanter, som jeg hev op, da de på grund af varmen var gået ret hurtigt i stok. Den anden række fik lov til at stå til frø. I mellem de to rækker stod en yngre række, som vi snart kan høste af. I den ryddede række såede jeg et nyt hold dild – mon det går?

Knudekålen er af sorten Azur Star – det er altid den, jeg sår omkring 1. marts inde i rootrainer og udplanter engang i april. De smager kun godt helt unge, så jeg sår ikke så mange. I år spirede de dårligt, så rækken måtte godt have været lidt længere. Så der bliver vist ingen til hønsene. Det kan de ellers godt lide – de spiste de sidste gamle.

Knudekålene hænger lidt med bladene i den stegende sol, selv om der er jorddække.
Knudekålene hænger lidt med bladene i den stegende sol, selv om der er jorddække.

I dag har jeg både været i haven og ude og sejle en dejlig tur i frisk vind på Langelandsbæltet. Dagens havearbejde sluttede ikke ret meget før, at solen var ved at gå ned, så der skulle laves sen og hurtig aftensmad. Så er det godt med friske råvarer. Det blev til æggekage med friske æg fra egne høns, og dertil kogte blomkål og asparges. Der kom lidt terninger i af den gode hamburgryg fra Slagter Friis i Nakskov. Den er førsteklasses hjemmerøget og uden pump.

Desserten var jordbær fra friland. Der er mange på vej, men der skal vandes flittigt i den her varme og sol, ellers tørrer både planter og bær ind.

Friske råvarer til aftensmaden.
Friske råvarer til aftensmaden.

God afslutning på en dejlig dag. I morgen står dagens arbejde på udplantning af majs, oka, tomatillo og peberfrugt. Jeg er simpelthen nødt til at få plantet alle de store planter ud – jeg er ret træt af planter i potter, som tørrer ud på no time. Jeg har også stadig porrer, der skal plantes ud, men de står heldigvis i kasser med masser af jord, så de skal bare overbruses en gang om dagen. Jeg har også  ananaskirsebær, et hold græskar, et par squash og en bunke drueagurker på vej. Plus basilikum, timian, græsk oregano, papalo og sikkert mere i små potter.

På min to do-liste står der, at jeg skal så blomkål til efterårshøst, knudekål og kålroe. De to sidste bliver nu sået direkte. I øvrigt spirer alt andet end salat rigtig fint i det varme sommervejr. Jeg har sået gulerødder, som kom op på 8 dage, og persillerødder på 11 dag – det er halv spiretid i forhold til såning i april, hvor min såning ikke var vellykket. I dag kunne jeg næsten se ærterne poppe op gennem jorden. Jeg har alle gange sået på jord, som  har været vandet i dybden, plus vandet godt i sårillerne og holdt fugtig under spiringen. Jeg tror, det er afgørende, at den spirende rod har god fugtig jord nedad.

Lige nu er det også vigtigt, at jeg får plantet de sidste småblomstrende tagetes ud der, hvor der er planter, som hjemsøges af bladlus. Jeg har lidt bladlus i både drivtunnel og drivhus, så her skal der plantes tagetes. De er lige ved at begynde at blomstre, og jeg har set de første svirrefluer flyve efter de små orange blomster. Er der først svirrefluer inde, så bliver der hurtigt færre bladlus på aubergine, chili, peber og tomater.

På min liste står der også mere jorddækning, planter der skal bindes op, tynde blommer, slå græsplæne, plante forårsløg ud – og i morgen kommer der sikkert mere til. Den her årstid er engang imellem lidt stressende. Der skal jo også være tid til at nyde synet af alle de smukke planter i haven og vores smukke høns, som nu for alvor har taget deres ny hønsegård i brug.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere