Såbed på friland og lyserødt vækstlys herinde

Såbed på friland og lyserødt vækstlys herinde

Det er rigtig fint at kunne gå inde i drivtunnelen i dårligt vejr og kulde. Men i dag var vejret mildt, og så er det altså sjovere at være ude i haven i frisk luft.

Egentlig ville jeg bare rydde et lille areal for noget flerårigt ukrudt. Men så stod der nogle få selvsåede planter af rucola wasabi. Jeg såede dem sidste forår. Der kom ikke så mange, men de fik lov til at gå i frø og selvså. Nu stod de i vejen for at forårsklargøre bedet, så de blev plantet i en potte og kom i drivtunnelen. Det må kunne give tidlig rucola – stærk rucola.

Selvsået rucola wasabi.
Selvsået rucola wasabi.
Potte med de få planter af rucola wasabi.
Potte med de få planter af rucola wasabi.

Det viste sig, at jorden var rigtig lækker – den var lige til at så i. Lidt usædvanligt her midt i februar. Hurtigt fik jeg den ide, at jeg kunne så det samme, som jeg har sået i drivtunnelen for et par dage siden, så kunne jeg sammenligne tidligheden. Jeg såede små korte rækker med salat, dild, gulerødder, spinat, radiser. Og der blev i hast lagt fiberdug over – ellers ville naboens kat være der som en mis. Den stakkels kat har heller ikke set så lækker jord i et halvt år.

Det fineste såbed midt i april. Det var ikke engang nødvendigt at vande.
Det fineste såbed midt i februar. Det var ikke engang nødvendigt at vande.

Nu overvejer jeg til i morgen, hvad tunneloverdækningen skal være – fiberdug, plast eller? Desværre har jeg ikke noget af den slags vækstfolie med udluftningshuller – det ville nok ellers være ideelt, tror jeg. Det kunne være sjovt, hvis jeg kunne lave lige så hurtige afgrøder på friland som i drivtunnel. Eller næsten.

Det er nu de tidlige kartofler skal til forspiring – det må blive i morgen. Jeg har allerede en lille bakke med forspirede tidlige kartofler, som skal i de 5 kartoffelpotter, som jeg har. Jeg vil prøve at starte nu i stedet for 1. marts, som jeg plejer. I håb om, at det er så lunt i drivtunnelen, at de kan komme derind først i marts.

De 4 kartoffelpotter fandt jeg den anden dag under en pressening. Jeg havde glemt, at jeg havde fyldt dem med kompost i efteråret, så de var klar til at sætte kartofler i. De blev læsset i trillebøren, så de kunne komme ind i køkkenet og varme op. Jeg skulle lige mærke på jorden – den var stadig stivfrossen. Nu står de til optøning udenfor – det skal jeg ikke bruge varme på herinde.

Kartoffelpotterne er fundet frem.
Kartoffelpotterne er fundet frem.

Og så er der lige den 5. – den skal jeg ud og finde. Jeg tror, det var den, jeg dyrkede min aubergine i i sommers med succes.

Herinde ved siden af kakkelovnen spirer chili, peberfrugt og aubergine så det er en lyst. Der er en hel lille samling af potter, hvor spirerne er på vej op. De står nu under min vækstlampe på den ene ende af mit skrivebord. Lækkert lyserødt lys – jeg havde ønsket mig en vækstlampe, som måske er lidt mindre ideelt, men til gengæld ikke skrigende pink lys.

Lyserødt LED lys over de fremspirende planter.
Lyserødt LED lys over de fremspirende planter.

Jeg er dog ikke helt tilfreds på planternes vegne. Måske får de det lys, de skal have, men lampen afgiver varme, så jordoverfladen tørrer mere ud end i vindueskarmen. Måske ikke mere end i fuld sol, men det kan også være problematisk. Det er ikke ideelt, når de små spirer er på vej op og skal slippe ud af frøskallen. I dag har jeg sprayet dem med vand nogle gange.

Måske skal jeg løfte lampen lidt højere op. Den er lige nu 32 cm over. Der står, at den skal være fra 30 cm til 150cm over, afhængig af planternes størrelse. Så vidt jeg kan læse mig til, så skal den være tæt på, mens de spirer frem. Nu er det aften, og planterne har fået mørke til i morgen tidlig.

Der er stadig liv i bladbederne - i hvert fald i den ene.
Der er stadig liv i bladbederne – i hvert fald i den ene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere