Nye løg og et nyt aspargesbed

Nye løg og et nyt aspargesbed

Vi er for nogle dage siden begyndt at spise nye løg. Det er meget tidligt at kunne høste de første nye løg først i maj. Det er løg sået 13. august og overvintrede i drivtunnelen, vi høster af allerede nu.

Jeg plantede både løg ud i jorden i drivtunnelen og i en fiskekasse og desuden på friland. Det er de løg, der er plantet direkte i jorden, jeg høster af nu – her skal jo om få dage plantes tomater.

Første løg høstet i jorden i drivtunnelen.
Første løg høstet i jorden i drivtunnelen.

Det er små fine løg, men de er mindre end det hold, som jeg plantede i en fiskekasse i drivtunnelen.Det skyldes sikkert forskel i mængde af næringsstoffer. Jorden i fiskekassen var kompost, jorden i drivtunnelen er den jord, som der voksede tomater og peberfrugter i sidste år. Fiskekassen blev flyttet på friland, da vinteren var forbi, og der har den stået fint siden, og løgene er vokset.

Første løg høstet i jorden i drivtunnelen.
De overvintrede løg står tæt i fiskekassen.

Det kan helt sikkert betale sig at drive de overvintrede løg under mere beskyttede forhold i vinterhalvåret. Løgene på friland var en del af vinteren under overdækning med fiberdug og plastik, men det har slet ikke haft samme virkning.

Til venstre det første høstede løg fra drivtunnelen ved siden af løgene på friland.
Til venstre det første høstede løg fra drivtunnelen ved siden af løgene på friland.

Sorten jeg har brugt er Senshyu Yellow. Jeg har i år købt flere sorter, som er egnet til overvintring, og vil prøve at sammenligne dem i den kommende vinter.

Jeg har etableret et nyt aspargesbed med 40 nye planter, som skal dyrkes til hvide asparges på et areal kun med sand. Det er arealet, hvor der i det nedbrændte hus var kælder ned i to meters dybde, og hullet blev fyldt op med sand. Nu vil jeg se, om jeg kan dyrke asparges her. I renderne, hvor planterne er blevet plantet har jeg tilførst en del kompost og gødning, og de bliver dækket af afslået græs, så sandjorden ikke så let tørrer ud. Græsset skulle også gerne omsættes til muld.

Rækkerne er plantet med 2 metes mellemrum. Renderne blev lavet 60 cm brede for at aspargesrødderne kunne bredes helt ud til alle sider. Dybden var 18 cm, og rødderne er i første omgang blevet dækket med ca. 8 cm sand og kompost. Renderne skal dækkes gradvist til hen over sommeren.

Udgravede render til at lægge aspargeskronerne i. &0 cm brede og 18 cm dybe.
Udgravede render til at lægge aspargeskronerne i. 60 cm brede og 18 cm dybe.De er udgravet med håndkraft, da traktoren ikke kunne køre i sandet.
Et bundt aspargeskroner med 10 stk.
Et bundt aspargeskroner med 10 stk.
En aspargeskrone langt ned i renden med sand og kompost.
En aspargeskrone langt ned i renden med sand og kompost. De blev plantet tidlig morgen, så solen ikke kunne udtørre rødderne.

Jeg har lige nu meget travlt i haven, og efter 10 timer derude, vinder trætheden, og jeg får desværre ikke skrevet ret mange blogindlæg. Her er noget af det, som jeg har lavet den seneste uge.

Jeg har i det her lune vejr prøvet at så majs direkte på noget at det ny opdyrkede jord..

Jeg har pottet alle mine planter i drivhuset om løbende i den sidste tid, og de skal nu vokse videre i potterne, til jorden er gennemvokset af rødder, inden jeg planter dem ud i drivhuset. Det bliver nok i den kommende weekend. Planter jeg inden, holder rodklumpen ikke, og så tager planten skade af at blive plantet ud.

Jeg har i går sået 3 rootrainere med majs, 4 med bønner og 5 med kål. Kålene er grønkål, palmekål, forskellige bladkål, vinterbroccoli, blomsterkål, vintersavoykål og nogle flere tidlige spidskål og sommerhvidkål.

I går aftes måtte vi aflive vores hane. Han var syg, og det var ikke forsvarligt at lade ham leve mere. Vi ved ikke, hvad han fejlede, andet end han var apatisk og mest stod og sov. Vi fik en jæger til at skyde ham, så han døde på den letteste måde. Vi får en ny hane i stedet for inden så længe, men han skal lige være kønsmoden, inden han kan sættes ind til de tre høner.

De trives til gengæld rigtig fint, og vi får i gennemsnit 2 æg om dagen. De er bestemt ikke kræsne. Jeg afprøver, hvad de kan lide fra haven. foreløbig spiser de alle slags kål, porre, knudekål, rødbede, gulerod, majroer, salat, agurk. Jordskokker vil de helst kun spise kogte.

Hønsene er lige blevet lukket ud om morgenen til friske forsyning med rosenkålstok, porrer og græstotter.
Hønsene er lige blevet lukket ud om morgenen til friske forsyninger med rosenkålstok, porrer og græstotter.

.

One thought on “Nye løg og et nyt aspargesbed

  1. Åh altså, hvor synd for Jer og Jeres hane – og I havde lige fået ham… Godt at ‘damerne’ trives, og får en ny ven om ikke så længe… 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere