Nye kartofler, persille og salat

Nye kartofler, persille og salat

200 g nye kartofler den 22. april – så tidligt har jeg aldrig høstet kartofler før. De 200 g er fisket ud af en kartoffelpotte.

Dagens høst af nye kartofler - 200 g
Dagens høst af nye kartofler – 200 g

I dagens anledning høstede jeg også et stort salathovede. Salat har vi spist masser af allerede, men mest høstet som enkeltblade. Det er den afgrøde, som det er lettest at dyrke til tidlig høst i min drivtunnel. Det er dog stadig den sensommersåede, vi spiser af. Den, der er sået midt i februar, er først ved at have små blade.

Salathovede - efter at der er fjernet 5 af de største yderste blade, som ikke var så pæne.
Salathovede – efter at der er fjernet 5 af de største yderste blade, som ikke var så pæne.

På friland er jeg også ved at have store salatplanter. Den almindelig grønne salat i bedet er sået samme dag. Planterne til venstre er sået direkte i bedet og har stået uden overdækning hele vinteren. Planterne til højre blev sået i rootrainer og har stået som småplanter i drivtunnelen og blev først plantet ud i marts. Bedet har siden udplantningen været overdækket nogle gange, hvor der har været frost. Så længe salatplanter er små, tåler de frost, men ikke som store planter.

Den salat, som jeg såede under fiberdug omkring 20. februar på friland er ikke nær så stor.

Salaten vokser hurtigt nu,
Salaten vokser hurtigt nu. De fleste grønne salatplanter er May King.

Til de første nye kartofler hører ny persille, og det er ikke noget problem, da jeg har masser af det i drivtunnelen. Det er sået omkring 1. september, har stået som småplanter i vinter og blev planter ud i marts. Men der er egentlig ingen grund til at bruge plads på at plante det ud i drivtunnelen, for det bliver stort samtidig med, at der er masser af lækker persille i de gamle persillerækker på friland. Men det er godt at have tidlige persilleplanter til at plante ud på friland.

Alt er ny avl - persille, kartofler og salat.
Alt er ny avl – persille, kartofler og salat. Persille ser ikke særlig ny ud mere – den vokser ret frodigt i drivtunnelen.

Det er altid noget særligt at gnide skrællen af de første nye kartofler. Den er helt tynd og fin, falder næsten af. Det er noget andet end at stå og kæmpe med Mallorcakartofler. Desværre har jeg jo ikke ret mange af de tidlige kartofler – jeg satte kun 4 kartoffelpotter i første omgang. Så der må nok spises lidt andet ind imellem. 200 g er heller ikke nok til 2 personer – idag blev der suppeleret med grønne bønner fra fryseren. Måske skal vi en af dagene have kartoffelmos. Af købte, gamle kartofler – mine egne var for spirede til sidst. Det er den sidste pose, jeg har købt, så det er sidste mulighed for at få kartoffelmos i rigtig lang tid.

De nye kartofler er af sorten Hamlet, som blev sat omkring 20. februar. De stod inde på mit køkkengulv, indtil de var kommet op. De kom i drivtunnel først i marts.

Behøver jeg at sige, at de smagte himmelsk?

Nye kartofler.
Nye kartofler – hvor er de smukke.

2 thoughts on “Nye kartofler, persille og salat

  1. Hvor er det skønt at havesæsonen rigtig er kommet igang, jeg nyder at tage friske krydderurter ind og enkelte salatblade. Men kartoflerne har jeg endnu ikke kikket til, de står stadigvæk i potato spande i drivhuset. Måske jeg snart skulle…

    1. Ja, det er så dejligt at kunne hente lidt frisk grønt derude hverdag Purløg og salat er der masser af – og kålskud, Jeg har også plukket lidt vinterbroccoli et par gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere