Løvstikke og selleriminerflue – og nye hvidløg

Løvstikke og selleriminerflue – og nye hvidløg

I går, da jeg var i gang med at plante min knudekålsplanter jævnt fordelt ud i hele bedet, kom min mand og sagde: Hvad laver den store plante der – den skygger jo alt for meget. Og det havde han for så vidt ret i.

Løvstikken står i billedets højre side.
Løvstikken står i billedets højre side. Knudekålene lige foran den.

Det var min store løvstikke, som ikke var blevet klippet ned, og nu er på vej i blomst et sted højt oppe i æbletræets krone. Og den står netop og tager en masse lys fra nogle grønsager, bl.a. mine knudekål. Han dyrker ikke have, men kommer tit med sådan nogle kommentarer.

Nu vidste han ikke, at det var løvstikke, og at det var den, jeg somme tider kommer i spidskålssalat, og som han ikke er vild med smagen af. Det tror jeg i hvert fald ikke. Den skal selvfølgelig klippes ned, så der kan komme lys og luft til grønsagerne  – og der kan komme nogle nye små fine blade til spidskålssalaten, bare lidt engang imellem. Planten kan findeles og bruges til jorddække et sted, den kan måske endda afskærme med lugt for nogle skadedyr.

Men når nu vi er ved skadedyr, så er både løvstikken, knoldselleri og bladselleri angrebet af selleriminerfluens larver. De sidder inde i bladene og æder sig store, indtil de lader sig falde ned på jorden og forpupper sig. Og så kommer der en ny generation senere. Derfor er det en god ide at knibe de dele af bladet af, hvor larverne sidder og gnaver inde i bladet. Holder man dem op mod lyset kan man se larven derinde, når den når en vis størrelse. Det tager ikke ret lang tid at knibe de angrebne blade af, og dermed minimere antallet af næste generation. Jeg kommer dem i en pose og i den kommunale affaldsspand, ikke i komposten.

Inde i de visne områder er larverne i gang med at minere bladene.
Inde i de visne områder er larverne i gang med at minere bladene.

Jeg er inde i en rigtig god stime med at kunne høste en ny grønsag fra haven næsten hver dag. I dag var den nye grønsag dog ikke helt ventet, men meget velkommen. Da jeg hakkede noget ukrudt, fik jeg øje på, at de små hvidløgstoppe lå hen ad jorden. Det er sorten Purple Chinese, som giver små fed og lavt udbytte. Men alt det er tilgivet for dens tidlighed. Jeg har nu i flere uger været uden brugbare hvidløg. De er nu taget op og hænger nu i et bundt til tørre. De fleste bruges inden for de næste 14 dage, og så gemmer jeg lige et par hvidløg til sætteløg.

Purple Chinese er en meget tidlig hvidløgssort.
Purple Chinese er en meget tidlig hvidløgssort.

Jeg holder nøje øje med mine to tilbageværende agurkplanter, efter at jeg måtte fjerne den ene af tre agurkplanter på grund af angreb med spindemider. De får dagligt et eller flere brusebade, og lige nu kan jeg ikke se udvikling af spindemider på dem. Sikkert for godt til at være sandt.

Forhåbentlig undgår disse store agurkplanter at blive ødelagt af spindemider.
Forhåbentlig undgår disse store agurkplanter at blive ødelagt af spindemider.

Jeg har en rootrainer stående med kålplanter, som er ved at være klar til at blive plantet ud. Der er palmekål, spidskål og broccoli. I dag fik jeg øje på, at de små broccoliplanter er begyndt at blomstre. Måske skulle de have været plantet ud som helt små. Men det ser lidt underligt ud – mon det overhovedet er broccoliplanter?

Er der her broccoliplanter?
Er der her broccoliplanter?

2 thoughts on “Løvstikke og selleriminerflue – og nye hvidløg

  1. Hej Karna.
    Jeg har en lukket kompost der er våd og rådden – men den lugter ikke. Kan jeg redde den med noget tørt haveaffald? Hvis ikke, kan jeg så stadig bruge det til jordforbedring? Jeg har en masse meget tung lerjord der skal have tilført lidt sand, kompost o.l.?
    Venlig hilsen Tine

    1. Fremover skal du tilsætte strøelse til din lukkede kompostbeholder – læs den her artikel på Havenyt:http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/kompostfremstilling/415.html

      Men først skal den tømmes, så du kan starte forfra. Spørgsmålet er, hvor det gør mindst skade at tømme den ud, så indholdet kan tørre. Hvis du har en almindelig kompostbunke, kan du tømme den ud oven på den – den kan sikkert godt tåle lidt ekstra fugtighed. Ellers find et sted, hvor det godt kan ligge til det tørrer ud, Evt. oven på din lerjord, hvis der ikke skal dyrkes i den nu, så kommer der sikkert nogle regnorm og laver god jord under.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere