Lækre broccoliskud i april

Lækre broccoliskud i april

Det er dårlig nyt, at der er nattefrost og måske endda lidt sne i vente. Jeg har faktisk allerede her til aften været ude og dække et stort stykke plast over kartoflerne på friland. Jeg har et helt bed, hvor alle kartofler er kommet op nu. Det står under fiberdug lagt over buer, men jeg stoler ikke helt på, at det kan holde frost ude. I samme ombæring kom der fiberdug over tre aspargesbede, to løgbede og et bed med ret store salatplanter, som jeg har plantet ud for en uges tid siden. Det var dengang vejrudsigten sagde forår. Der er rigtig mange aspargesskud på vej op, og de største er næsten høstklare. Jeg har en gang med nattefrost fået ødelagt alle synlige aspargesskud.

Jeg har desværre også noget, som ikke kan dækkes – det bliver i hvert fald svært, men jeg kommer nok til at forsøge, hvis der bliver flere graders nattefrost sidst på ugen. Det er mine vinterbroccoli, som jeg er begyndt at plukke skud af. Jeg har kun en gang haft ødelagte skud af frost, men kan ikke huske, hvor hård frost, der var tale om. Det var, så vidt jeg husker, i marts.

Jeg har flere sorter af vinterbroccoli for at få en lang sæson fra nu af og ind i maj.
Til højre en tidlig sort, til venstre en sen sort.

Jeg har flere sorter af vinterbroccoli for at få en lang sæson fra nu af og ind i maj. De sene sorter har ikke store skud endnu, så de klarer nok lidt frost.

I år har jeg en ny hvid sort Burbank F1. Den ser ud til at sætte en hel del fine skud, og de er pænt store.

Burbank F1 sætter hvide broccoliskud.

Normalt binder jeg mine vinterbroccoli op, da de ellers i løbet af vinteren vælter ud til alle sider. Det fik jeg ikke gjort i efteråret, og nu ligger planterne hen ad jorden – og desværre ikke kun inde i bedet, men ud over de kørespor, hvor min mand skal køre med traktor, når de faste bede om få dage skal harves inden såning og plantning af nye afgrøder. Jeg må se, hvordan jeg får dem tvunget væk fra køresporene, uden at de lange, stive stængler knækker.

Planterne ligger på kryds og tværs af bedet og ud over bedet. Bagved ses store artiskokplanter, som har overlevet vinteren.

Planternes stængler er helt afbladede på store dele af stænglen. Det skyldes kålmellus, som angriber bladene. Bionet kan ikke holde dem helt ude. De angriber alle broccoli, grønkål, rosenkål og blomkål. Heldigvis har jeg høns, som elsker insekterne og fjerne dem fra bladene, inden de æder bladene. Så jeg høster de angrebne blade og serverer for hønsene -samtidig med at jeg på den måde får minimeret antallet af skadedyr. Nu skal flest mulige af de gamle blade væk, inden jeg planter nye kålplanter på stykket. Men først skal vi nyde de mange lækre broccoliskud. De smager af meget mere end de almindelige sommerbroccoli. Og ti gange bedre end købte broccoli.

Trods bladtabet hen over efterår og først på vinteren, så er der ansat mange små broccolibuketter i toppen af planterne. Men hvor kunne der have været mange flere, hvis alle blade havde været intakte på de 130 cm høje planter. Højden – hvis de altså stod op.

Broccoli udvikler sig hurtigt – her er jeg lige ved at komme for sent med at høste.Der kommer flere skud efter 1. høst.

Næste vinter bliver de bundet op, og de placeres i et bed i min gamle køkkenhave, ligesom de andre overvintrende afgrøder skal stå her, så de ikke er i vejen, når jorden skal klargøres i grønsagsmarken med traktor og harver. Jeg har lige opdelt afgrøderne til dyrkning i henholdsvis min gamle køkkenhave og grønsagsmarken.

Den maskinelle indsats vil spare mig for mange timers jordbearbejdning med at klargøre 8 bede hver på 1 x 28 m. Jeg er spændt på, hvor godt de to harver kan klare bearbejdningen.

De overvintrende spidskål har jeg heldigvis fået plantet i bede i min køkkenhave, så de kan vokse uden at være i vejen. I bedet er der undersåning med kløver. I lørdags blev kløveren hakket om, og kålplanterne fik en dejlig suppe af hønselort udblødt i vand. Så nu skal de gerne i gang med at vokse, så der hurtigt kan komme nye spidskål. Den omhakkede kløver blev liggende som jorddække.

Overvintrede spidskål på friland.

4 thoughts on “Lækre broccoliskud i april

  1. Overvintrende broccoli er altså en genial opfindelse. Jeg har tre sorter som skulle give hoveder fra oktober til ind i maj. Det passede så ikke helt med oktober/november men det er også ok.

    1. Jeg har også prøvet en sort, der skulle give sidst i efteråret. Den gav i september – jeg skule nok have sået den senere. Men jeg har heller ikke brug for vinterbroccoli i efteråret. Jeg høster virkelig mange lige nu, men har også ca. 10 m2.

  2. Jeg har lige nu enorme mængder frøskulper på mine “early purple sprouting broccoli”. Jeg er i tvivl om det er indsatsen værd at gemme dem. Jeg går ud fra at de krydser med andre brassicaer. Dog har der umiddelbart kun været blomstrende rucola, wasabina og rød sennep i nærheden og ikke fx grønkål. Ved du om broccolien kan finde på at krydse med sennepsarterne? Det er jo ærgerligt at vente et halvt år på at opdage at planterne ikke er af god spisekvalitet (men ellers kan jeg måske bruge de mange frø til mikrogrønt i vinterhalvåret).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere