Jeg har taget to bede med kartofler op

Jeg har taget to bede med kartofler op

Jeg har taget de første to bede med kartofler op, så jeg kan komme til at plante jordbær fredag, op til der kommer et par dage med regn og skyet vejr.

Kartoflerne er rigtig fine og de er meget store. Det er fint, for jeg bruger de fleste til kartofler i ovn. Foreløbig har jeg taget Anna Belle,  de røde Emmalie og en rund, gul sort, som jeg ikke kan huske navnet på.

Det virker rigtig godt at komme kartoflerne i brødkasserne, da jorden så kan drysse af, og der er luft nedefra. Og så er det let lige at stable dem og lægge noget over, så de ikke får nattefugt. I år har jeg tørret dem to dage, da de var meget våde og med en del jord på kartoflerne. I dag er de blevet pakket i kasser og sat mørkt, så de ikke begynder at blive grønne.

De første kartofler er taget op og står til tørring.De første kartofler er taget op og står til tørring.

Jeg bruger en del tid i øjeblikket på at binde planter op. I dag har jeg bundet salatplanter i blomst til en bambuspind, så planterne ikke knækker, når de bliver tunge i toppen. Samtidig bandt jeg også nogle dildplanter op til at høste frø af senere.

De høje frilandstomater, som ikke har skimmel, er blevet bundet op igen. De er nu mandshøje, og de første tomater er ved at blive røde. I drivhusene bindes der op løbende. Jeg har også måttet binde ærter til de opsatte bambushegn, da regn og blæst har  fået dem til at miste grebet om bambuspindene.

Jeg har taget de frøsåede skalotteløg op. De blev fine, men det er lettere at sætte skalotteløg fra året før end at dyrke fra frø. Det er også billigere, når jeg bruger egne sætteløg. Men endnu har jeg ikke smagt de såede skalotteløg, så måske vælger jeg også at så nogle næste år for smagens skyld.

Så er de frøsåede skalotteløg taget op.
De frøsåede skalotteløg er taget op. Det blev nogle pænt store løg. kun så af dem havde dannet to løg.

Jeg er spændt på, hvordan udbyttet bliver på oka, som jeg ikke har prøvet før. Planterne vokser fint, men knoldene dannes først senere, og de skal ikke høstes før sent på efteråret.

Mangfoldighed i et bed med oka i bunden og i enden af bedet står kæmpe jernurt med de lilla blomster.
Mangfoldighed i et bed med oka i bunden, og i enden af bedet står kæmpe jernurt med de lilla blomster og rød amarant. Bagved appelsintagetes.

Der er færre sommerfugle nu end for 20 år siden. Men med masser af insektvenlige blomster i haven, kommer der en del af de flotte dagsommerfugle på besøg.

Dagsommerfugl på besøg i morgenfrue.
Dagsommerfugl på besøg i morgenfrue.

I dag blev vores have støvet fuldstændig til med et fint lag støv fra nedrivningen af nabohuset, som brændte i marts. Det er dejligt at få brandtomten fjernet, men støvet kunne vi godt have været foruden. Nu er det slut foreløbig med at gå og spise afgrøderne direkte uden at vaske dem. Måske er det ikke det sidste støv – al puds og mursten ligger i bunker og skal fjernes. Vi krydser fingre for, at vinden er i en retning væk fra os de kommende dage. Til gengæld kan vi glæde os over, at vi får mere sol, især i vintermånederne nu, hvor det meget store toetagers hus mod sydøst er væk. Det giver nok mulighed for en hel times mere sol i hele vinterhalvåret.

Det kostede en dejlig dag i haven – heldigvis var det sejlvejr, så vi fik frisk luft og masser af blæst i håret på Langelandsbæltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere