Kæmpekål og en spiselig efterafgrøde

Kæmpekål og en spiselig efterafgrøde

I år vokser der en kæmpekål i min have, men den har også været længe undervejs. Den blev sået først i august i 2017 som overvintrende spidskål. I følge mine optegnelser burde det være sorten April, men det er en meget spids spidskål, og det kan man jo ikke just påstå, at den her er. Hvad det er, ved jeg ikke, men den er kæmpe og har brugt et helt år på det. Hovedet begyndte først at udvikle sig for alvor for en måneds tid siden.

Det er en almindelig stor gravegreb, der står til højre for kæmpekålen.
Det er en almindelig stor gravegreb, der står til højre for kæmpekålen.

I dag fik høns og kyllinger en del af de store yderblade, men de vil meget hellere have selve hovedet.  Og mon ikke det er så stort, at jeg godt kan invitere til kål-kalas en af dagene, så både folk og fæ kan få kål? Det er sidste kål i bedet, hvor der om en halv snes dage skal plantes overvintrende løg.

De overvintrende løg står lige nu i fem rootrainere i en ny Growcamp tunnelbed, som jeg afprøver til forkultivering. Det virker fint med at holde insekter og sommerfugle ude Jeg lægger overdækning af plast over, når der er udsigt til regn, dog holder jeg gavlene fri, så der her kun er insektnet for. Lige nu ser det ud til at virke efter hensigten, men jeg skal ned på knæ for at kunne servicere planterne, og det er ikke optimalt, da jeg gerne vil skåne mine knæ.

Der er fyldt godt op med forkultiverde planter. Løg, asiatiske bladgrønsager, salat og spinat.
Der er fyldt godt op med forkultiverde planter. Løg, asiatiske bladgrønsager, salat, kål og spinat.

Forrest på billedet står det, jeg har sået i dag. Til venstre en rootrainer sået til med spidskål. De skal overvintres i potter i drivtunnelen og plantes ud i det tidlige forår. Under den hvid/røde plastpose står potter med blomkål og broccoli, der også er til udplantning i det tidlige forår. Ovenfor denne står en rootrainer sået til med LItte Gem salat. Jeg har sået en tilsvarende mængde for en uges tid siden. Der spirer kun få salatplanter frem – på trods af at det er egne nyhøstede frø. Nu prøver jeg igen og håber at lavere temperaturer giver bedre spiring.

Plantekasserne med undervanding fra Growcamp passer lige til at stå på tværs i trillebøren. Det er da praktisk, når der skal fyldes potter med jord.
Plantekasserne med undervandingsmåtter fra Growcamp passer lige til at stå på tværs i i den lille trillebør. Det er da praktisk, når der skal fyldes potter med jord.

På de bede, hvor jeg ikke har en ny afgrøde, har jeg sået efterafgrøde. Normalt sår jeg en blanding af stauderug og vintervikke og med lidt kløverfrø, boghvede og honningurt i. I år har jeg sået vintervikke, stauderug og hør på et bed og på nabobedet sennep Red Giant og en kløverart. Det hele vokser godt, suppleret med frodige planter af selvsået fuglegræs. Det er ikke til at luge, så jeg håber de såede planter overvokser fuglegræsset.

Forrest to bede med efterafgrøde.
Forrest to bede med efterafgrøde.

Bedet med Red Giant er en spiselig efterafgrøde, og det synes jeg er en god ide. Jeg høstede selv en masse frø af Red Giant, så derfor kan jeg så et helt bed til med dem. Den vil også dække meget bedre en gul sennep, som hurtigt lysner, så ukrudtet får lys.

En spiselig efterafgrøde med Red Giant. Jeg tror den vil overvokse fuglegræsset.
En spiselig efterafgrøde med Red Giant. Jeg tror den vil overvokse fuglegræsset.

Og så håber jeg, at den stormende kuling i morgen ikke vælter alle mine stativer med stangbønner. De står lidt udsat. Jeg har plukket bønner i dag, men der er lidt flere på vej.

Blauhilde stangbønner.
Blauhilde stangbønner.

2 thoughts on “Kæmpekål og en spiselig efterafgrøde

  1. Hej Karna! Jeg kan se at du stadig har bionet over kålen. Det skulle jeg også have haft… Har lige fået et meget sent (syntes jeg) sommerfulglarve-angrep. Tager du nogensinde bio-nettet af? Håber palmekålen kommer sig igen…

    1. Palmekålen kommer igen – men fjern larverne. Jeg har bionettet over til langt ind i oktober, da jeg tit får larver af natsværmeren kåluglen, og de er ret sultne. Der kan være larver ind i november. Men det kan også gå galt under bionet. Pludselig opdagede jeg at et hold kåluglelarver var i gang med at skelettere mine efterårsrosenkål – under bionettet. Og her var ingen fugle til at æde af dem. Det så slemt ud, men hønsene nød en hel bakke kållarver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere