Frost og smukt rim i haven

Frost og smukt rim i haven

I morges var haven stivfrossen, og der var rim på mange planter. Det lugtede ligefrem af vinter. Her er det grønkålen, som er smukt pyntet. Men hvorfor er der mest rim på de små og mindre blade?

Grønkål med rim.
Grønkål med rim.

Mine overvintrende spidskål var også stive af frost og pyntet med rim. Mon ikke jeg skal rive nogle blade sammen og dække bedet med, så jorden ikke så let fryser. Planterne skulle gerne kunne optage vand, hvis vi får barfrost. Det her er min største plante, sået direkte først i august.

Overvintrende spidskål med rim.
Overvintrende spidskål med rim.

Det afhøstede kålbed er smukt dækket med kålblade og rim. Jeg synes det er rigtigt smukt.

Rim på de afhøstede kålblade.
Rim på de afhøstede kålblade.

På dette bed har der været dyrket kartofler, og jeg såede efterafgrøde sidst i august. Her er et tykt plantedække, men det klarer måske ikke så megen frost. Plantedækket vil dog stadig beskytte jorden, og rødderne holder godt på jordstrukturen hen over vinteren. Meget smukt med rim, og det ligger i skygge på den her årstid, så det tøede slet ikke op idag.

Bedet er godt beskyttet med et tykt lag efterafgrøde.
Bedet er godt beskyttet med et tykt lag efterafgrøde.

Jeg fik sået efterafgrøde meget sent på nogle af bedene på grund at den tørre og varme september. Egentlig skulle her have været overvintrende spinat, men den ville ikke spire. I stedet for prøvede jeg at så efterafgrøde. Her står en masse små fine kløver og lidt honningurt. Kløveren skal nok overleve. Gad vide hvor meget rod, de har sat – kan de mon holde på jordstrukturen? De vil helt sikkert vokse i det tidlige forår.

Med rim på kan man pludselig se de mange små plante på bedet med efterafgrøde.
Med rim på kan man pludselig se de mange små planter på bedet med efterafgrøde. Solen har skinnet lidt og tøet rimen delvis på honningurten.
Solen har tøet bladbederne op.
Solen har tøet bladbederne lidt op.

Det er spændende i morgen, når vi får lunere vejr, hvor meget der har overlevet ude i haven. Salaten står under små drivtunneler med to lag fiberdug over. Den store drivtunnel kunne ikke holde frosten ude – i morges, da solen stod op, var der -2° og salaten var frossen. Det havde jeg ikke lige set komme. Indtil nu har der været +3° om morgenen, når der var nattefrost. Jeg skyndte mig at dække fiberdug over, så de kunne tø langsomt op. Et par timer efter var der 10°.  Gad vide, hvordan planterne klarer det. Jeg lod fiberdugen ligge på, og så ser jeg på det i morgen, når nattefrosten er ovre for denne gang.

Drivtunneler i flere størrelser, som beskytter planter mod frosten.
Drivtunneler i flere størrelser, som beskytter planter mod frosten.
Der er - 2° i drivtunnelen, så der er blevet dækket fiberdug over.
Der er – 2° i drivtunnelen, så der er blevet dækket fiberdug over salat, kål og orientalske bladgrønsager.

De orientalske bladgrønsager tåler lidt frost, og jeg har høstet nogle af de lilla pak choi på billedet nedenfor i eftermiddags, og de tøede fint op til vores salat her i aften. Jeg er blevet lidt vild med de lilla blade i salat – det giver ekstra farve.

Lilla pak choi med rim - heldigvis kan planten tåle lidt nattefrost.
Lilla tatsoi  med rim – heldigvis kan planten tåle lidt nattefrost. Sorten hedder Tatsoi RedF1

 

 

7 thoughts on “Frost og smukt rim i haven

  1. Det ser rigtig spændende ud. Den vil jeg studere nøje. Men der er forskelle til danske forhold.

   Hardiness zone 6B svarer nogenlunde til Danmark – se her: http://www.ufseeds.com/Zone-6-Planting-Calendar.html.

   Men hun bor i det østlige Kentucky – det er på 38. breddegrad – samme som det sydlige Spanien. Her er vi på 55.-56. breddegrad. Så hun har nok ca. 2 timer mere dag, end vi har – min søster bor på samme breddegrad i Colarado, og jeg mener at det er 2 timer mere dag, de har om vinteren. Da lyset er den afgørende faktor lige nu, så vil der være mulighed for mere vækst, end vi har. De har jo fastlandsklima, så de har kolde vintre, selv om de ligger så sydligt.

 1. Det er mange skønne billeder du viser i dag (ja, det er det altid …), Karna! Da jeg gik i gang med at anlægge køkkenhave i foråret, havde jeg troet at man holdt havepause nu i december, men jeg arbejder selv på livet løs i køkkenhaven. Jeg er ved at gøre nye højbede klar, og så har jeg tænkt mig at eksperimentere med lidt vintersåning. Det har jeg hørt at man kan gøre med nogle grøntsager som fx sommergulerødder. Er det noget du har erfaring med? (Og undskyld hvis du har skrevet om det, og jeg bare ikke har set det).
  God søndag!
  Mange hilsner fra Nana

  1. De fleste år kan jeg ikke arbejde i min lerjord efter 1. november, men i år har jeg fået så lidt nedbør, at det er muligt. Dejligt at kunne plante og anlægge nu.

   Jeg har ikke prøvet at så gulerødder her i efteråret, men har tænkt mig at så nogle rækker om kort tid i min ny drivtunnel. Jeg tror de fleste sår i mistbænke. Sidste år såede jeg gulerødder, persille og salat 1. februar i et højbed – kun lige over jordniveau, men med palleramme om. Jeg dækkede dem ikke, og alt spirede fint i foråret. Der var frost og sne efter såningen. Afgrøderne kom højst 1-2 uger før det forårssåede. Så jeg skulle nok have haft det dækket med fleece.

   1. Tak for svar, Karna! Jeg kaster mig ud i et eksperiment eller to med såning nu og i februar 🙂
    Og nu spørger jeg dig lige om noget mere …: Holder du nogensinde åben have?

    1. Det er lang tid siden, at jeg har haft åben have. Hvis jeg beslutter mig for det, så skal jeg nok skrive det her på bloggen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere