De første asparges

De første asparges

De første nye asparges.
De første nye asparges.

Så kunne jeg ikke vente længere. I dag var vi nødt til at skulle smage årets første asparges. Og de smagte fantastisk. Vi glæder os allerede til flere, og de kommer snart. Der er virkelig mange skud på vej. Nu har de vand nok, og når temperaturen stiger bare lidt, så kommer de i hurtigere vækst.

Dette bed er ‘Gijnlim’, som har ret tynde skud, og er tidlig.
‘Gijnlim’ har ret tynde skud, men er tidlig.

På billedet overfor kan du se den ene ende af mit bed med sorten  ‘Gijnlim’, som har ret tynde skud og er lidt tidligere end min anden sort ’Grolim‘, der har tykkere skud. Den kan bruges til hvide asparges, men det har jeg kun forsøgt et år med kæmpe hyppekan for at få blege skud. Så arbejdsivrig er jeg ikke – og så kan jeg rigtig godt lide grønne asparges. Jeg har også et gammelt bed med ’Mary Washington‘, og det er nok den, som jeg synes smager bedst. Skal jeg en dag anlægge nyt aspargesbed igen, så bliver det nok med den. Du kan se anlæggelsen af mine nye aspargesbede i 2008 i Karnas Have på Havelyst.dk

Nu er jeg spændt på, hvor meget det fremadrettet udbyttemæssigt kommer til at betyde, at mine aspargesbede får mere sol, efter at det store gamle æbletræ er fældet.

I dag har jeg plantet den forkultiverede persille ud på det planlagte persillebed og så blev der også plantet et par små rækker ud i bedet i gårdhaven. Så er der kun små 10 meter fra køkkenet til persillen. Derimod tror jeg ikke ret meget på, at de rækker persille, jeg såede i marts spirer frem. Der er dukket ganske få planter op for en snes dage siden. Men nu får de lige et par dage ind i næste uge. Ellers må jeg så om. Derimod såede jeg en række lidt for sjov 1. februar – her står persillen helt tæt. Men jeg vil gerne have flere sorter – både glat og krus.

Persillen har jeg plantet ud med god afstand.
Persillen har jeg plantet ud med god afstand.

Det har været så koldt og blæsende i mange dage, at jeg ikke rigtig har fulgt med i planternes udvikling under fiberdugen. I dag var jeg så rundt og se indenfor. De tidlige gulerødder er spiret rigtigt dårligt – flere ukrudtsplanter end gulerødder. Bonusplanter er fine små rødbladede salatplanter og dildplanter.

De såede løg er heller ikke spiret tilfredsstillende – og forårsløg næsten ikke. Men her har jeg mange til udplantning i drivhuset, men nok først om en uges tid.

Og så er der spinatbedet. Stor skuffelse – de er ikke vokset ret meget i kulden. Og bedet blev endda gødet lidt inden plantning. Bortset fra én – en monsterplante!

Spinat kæmpe
Havde alle planterne været så store, kunne jeg have høstet spinat nu.

Dagen sluttede jeg i solskin med at fjerne skvalderkål i et bed efterårshindbær – og det var helt perfekt i den bløde jord. Jeg fik fat i de fleste rødder. Bagefter fik hindbærplanterne lidt komposteret hønsemøg som kompensation for evt. beskadigede rødder.

Dagens selvforsyning: Asparges, gulerødder, porre, æbler, zittauerløg, Der er ikke mange meter gulerødder tilbage nu, og de er små. Men nu er de også begyndt at gro igen og mister kvalitet. Det samme med pastinakker, som jeg er holdt op med at bruge af. Den kolde april har givet en lang høstsæson – så godt for noget. Zittaerløg, rødløg og hvidløg er heller ikke spiret ret meget endnu, stadig god brugskvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere