Allerede salatblade og persille midt i marts

Allerede salatblade og persille midt i marts

Der er ikke noget så godt som nyt grønt i foråret. Purløgene titter forsigtigt op, og jeg kan plukke små nye persilleblade. Det er dog kun de to små rækker persille, hvor jeg har været flittig med at dække over med fiberdug i frostperioder, der har så store blade. Og det er ikke kun kruspersille, som normalt klarer vinteren, men også en række med glatbladet persille, som ellers ofte går til om vinteren.

Kruspersille, der har haft fiberdug over i frostperioder.
Kruspersille, der har haft fiberdug over i frostperioder.
Glatbladet persille, der har været dækket, har overlevet og er i vækst.
Glatbladet persille, der har været dækket, er i vækst.

I drivtunnelen vokser salaten godt, og i dag plukkede jeg for anden gang blade af de fem planter af grøn egebladet salat. Det ser ud til at være den bedste sort til at høste blade af tidligt. Det blev til lækre, friskgrønne salatblade under to boller med laks til frokost. Det er måske ikke så mange gram salat, men det smagte rigtig godt.

Nyhøstet salat under laks.
Nyhøstet salat under laks.

I går fik jeg øje på aspargesskud i drivtunnelen – oven i købet to styk i hver sin potte. Jeg ryddede et lille, 30 år gammelt aspargesbed og proppede rødderne i potter, som nu står i drivtunnelen. Jeg har selvfølgelig håbet på tidlige asparges, men blev alligevel overrasket. Skuddene er dog ret tynde – håber der kommer nogle tykkere.

Aspargesskud på vej op i potte i drivtunnel.
Aspargesskud på vej op i potte i drivtunnel.

De sidste par dage har jeg arbejdet ude i haven. Jeg har klippet mine efterårshindbær ned, beskåret mine to vinplanter og to stk brombær. Det tager lidt tid, når de ny ranker skal sættes op på espalierne.

Jeg har også fjernet alle bladene på de espalierede brombær, da der var lidt rustsporer på dem – ses som sorte pletter på bagsiden. Jeg har for en del år siden haft et massivt angreb, så jeg sørger nu for omhyggeligt at fjerne de gamle blade fra rankerne her i foråret. I år har jeg også fået revet gamle, nedfaldne brombærblade sammen og fjernet.

Nedklipning af de gamle skud på efterårshindbær.
Nedklipning af de gamle skud på efterårshindbær.

Brombærblade med sorte rusthobe på bagsiden.
Brombærblade med sorte rusthobe på bagsiden.

Jorden er nogle steder i min have så god, at jeg kan løsne med gravegreben, kultivere og rive. I dag har jeg klargjort bedet, hvor der sidste år var sommer- og efterårsporrer, så der nu kan sås i det. Med udsigt til lune dage fremadrettet, vil jeg overveje at så i det i morgen. Måske gulerødder og dild under fiberdug. Og med radisefrø i rækkerne som markører. Mon ikke der er et bed mere et sted, hvor jeg kan bredså spinat?

Men først skal natten overstås – tror det bliver frost, så persille og salat på friland har fiberdug over.  Der er også fiberdug over salat, alle de små planter og kartoflerne i drivtunnelen, selv om jeg ikke tror, at der bliver frost derinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere