Maj 2016

Maj 2016

1.maj

Kålplanter flyttes på friland under fiberdug sammen med knoldfennikel og løg – de skal alle afhærdes i løbet af en uges tid. Alle tomatplanterne plantes om i større potter. Kold nat, så alle tomatplanter må bæres ind, og det tungt nu, hvor de har fået større potter. Timianbedet får kompost samtidig med at der lægges sten over lange stængler af citrontimian for at få dem til at slå rod og danne nye planter. Såede timianplanter prikles i potter, 25 stk, nok til en ny lang række.

2. maj

Jeg har ikke arbejdet i haven i dag. Plukkede 275 g asparges til aftensmad. Tomaterne står i nat i drivhus for første gang, vejrudsigt siger 8° varme.

3.maj

Plantet to bede til med forkultiverede salatplanter. Det ene hold blev plantet ud på et nyt bed, hvor jeg lige havde ryddet det for skvalderkål.

4. maj

Sået 128 majs i dag, stillet til spiring i stuen. Sået 4 stk Hokkaido, 3 citronagurk, 3 Hornagurke. Plantet chili og peber om. der er risiko for nattefrost. Jeg har hyppet kartofler, dækket kartofler, salat og jordbær. De første jordbærblomster er sprunget ud i dag. Alle tomatplanter, chili, peber og agurker er båret ind i varmen. Hængt ferromonfælde op i blommetræet.

5. maj

Sået stangbønner – Blue Lake, Eva, Algarve, Bernerlandfrauen. Til aften høstede vi asparges og persille.

6. maj

Flyttet kartofler, porrer og sommerblomster ud af drivhuset. Det giver plads til de bladselleri og knoldselleri, som skal plantes ud i kasser. Planter knoldfennikel og dild ud. Vandet meget hele dagen i den varme og blæsende østenvind.

7. maj

Sået persille om. Sået skorzonnerod, sukkerærter, 5 slags rødbeder og 2 bladbeder. Plantet en lille række knudekål ud og sået flere. Høstet asparges, vinterbroccoliskud, kålskud, de første radiser. En del bede er blevet vandet, bl.a. de bede, hvor der er sået rodfrugter for et stykke tid siden, jordbærbede, løgbede og tidlige kartofler.

8.maj

Sået marværter. Alle bede er de sidste par dage blevet hakket for spirende ukrudt. Kartoflerne er blevet hyppet.

9. maj

Sået 3 rækker med forspirede bønner – mens kirsebærtræet blomstrer.

10. maj

Gødsket miderste del af 1. års jordbærbed, planterne mistrives. De to nye lange bede er nu gjort klar til plantning af kål (incl. gødskning med Økologisk havegødning). Majs og stangbønner spirer i drivhuset. Valsk bønne og gulerod er kommet op i dag. Mange radiser – prøvesmagning (Sora bedste sort).

11.maj

Gjort 3 bede klar til at plante kål i, når regnen kommer.

12. maj

Klargjort et kålbed og et porrebed til udplantning. Lagt jorddække på 3 bede. Sat fasanhegn om to salatbede og et kålbed. Lagt majs til forspiring. Koldt i aften – dækket med fiberdug i drivhuset. Vandet alt det udplantede plus det såede. Gødet og vandet de overvintrende spidskål, hvor ret mange pludselig ser ud til at ville danne hoved.

13. maj

Gravet de sidste gulerødder op og kørt til kompost. Gjort klar til at plante alle kål og løg ud med gravning af huller og vanding af disse. Plantet 3 bede til med kål, afdækket mod kålfluer og sat bionet over.

14. maj

Plantet rosenkål, spidskål og sommerhvidkål ud. Desuden såede løg og forårsløg. De majs, der var spirede blev sået i de rum, hvor de først såede majs ikke var spiret. De fire rootraienere med majs er flyttet ind i vindueskarmen, men majsene komme op. Det er under 10° i drivhuset her i nat. Der er dækket med fiberdug – to lag over kasserne med selleri, så de ikke får det så koldt, at de senere går i stok.

15. maj

Pinsedag. Høstet de første nye kartofler, dild og salat.

16. maj

Eftersår majs – første såning havde ringe fremspiring. Sået spidskål, broccoli og palmekål i dag til at plante ud som 2. afgrøde midt/sidst i juni. Plante de tre hvide jordbærplanter ud. Plantet vinterporrer ud – ca. 275 stk af sorterne Avano (ca. 60 stk)  og Blaugrüner Winter/Husky for resten. Sået nyt hold persillerødder.

17. maj

Plantet lille bed til med Trafalgar F1 rosenkål. Plantet 130 sommerporrer (Stamford, Hilari og Lyon2 og 50 vinterporrer (Fresszo fra Bingeheimer). Sukkerærter vokser godt, næste hold er kommet op. Store salathoveder af rød egebladet i bedet med tidlige gulerødder – de kvæler gulerødderne. Også ved at være dild til høst samme sted. Gravet en håndfuld tidlige kartofler op på friland (dyrket under plast og fiberdug).

18. maj

Ærteblomster plantes i den meget stor potte. Der prikles ca. 50 potter med Verbena bonariensis. Der høstes spinat til aftensmad.

19.maj

Bladselleri flyttes ud af drivhuset sammen med potter med timian, kæmpejernurt og basilikum. Bedene i drivhuset gøres klar til at tomater og agurker kan plantes ud. Der køres kompost ind og det gødes. Udendørs tomater bindes op. Der høstes en stor håndfuld asparges.

20.maj

Alle de udplantede kål, porrer og løg vandes, da der ikke er udsigt til regn før tidligst mandag. Samtidig vandes også en del andre bede, hvis de også har godt af vand, bl.a. løgbede, jordbærbede, bede med fremspirende rodfrugter og de tidligste kartofler. Jorden løsnes efterfølgende og der hakkes ukrudt. Bede til selleri og frilandstomat gøres klar til plantning – men hvornår tør jeg? Vinterdækket fjernes fra det bed, hvor der skal plantes stangbønner ud om ikke ret lang tid, da de begynder  at vokse i højden.

21. maj

De tre agurker blev plantet ud i  drivhuset – udsigt til nattemperaturer ikke under 10°, og jordtemperaturen her til morgen var 20°. Græskar, hornagurk og citronæble (agurk) kommer ud i drivhuset. Stangbønner og frilandstomater står ude i nat for første gang.Næste hold spidskål spirer fint. I gang med at klargøre bed til stangbønner, men bliver ikke færdig – en sejltur lokker mig afsted fra bedet. I morgen er der atter en dag.

22.maj

To bede er gjort klar til busktomater og bladselleri, som ikke skal udplantes endnu. Fjernet skvalderkål fra et stort stykke, hvor der skal være et bønnestativ. Plantet buskbønner ud – 18 stk af sorten Bell Star og 1 stk Costulose (skal lige prøve den på grund af tomaternes facon og farve – smagen skulle ikke være noget særligt. Sat 3 bønnestativer op, wigwam af bambus.Plantet stangbønner ud af sorterne Eva, Bernerlandfrauen og ?(kan ikke huske navnet lige nu). Startet på at give chili- og peberplanter større potter, de skal ikke udplantes før midt juni .

23.  maj

Masser af dejlig regn, alt står så friskt og grønt. Det har regnet meget, og jorden er for våd til at arebjde i, så jeg holder fridag fra haven og tager på tur med min mand ud i det grønne, bla. til Ravnsby Bakke for at opleve hvidtjørnen blomstre der.

24. maj

Luget alle tre aspargesbede – bla. luget persille nok til aftensmad. Sået Pralbønne, halvdelen direkte, halvdelen i potter i drivhuset. Pottet chili- og peberplanter i større potter. Sat 6 store tomatplanter ud til afhærdning.

25. maj

Flere kålplanter er angrebne. Jeg har sået 3 stk rootrainere med romanesco, blomsterkål, broccoli, forskellige spidskål og et nyt hold vinterbroccoli. Går det helt galt, så er der nye kål om 3 uger til udplantning, plus de fra den tidlige såning.

26. maj

Plantet cherry-og blommetomater ud på friland. Plantet stangbønner ud på nyt bed – ryddet for skvalderkål. Høstet de første topskud af basilikumplanter i drivhuset. Sået frilands salatagurk af sorten Chinese Slangen (fået frø med magasinet Kitchengarten).

27. maj

To nye bede efter opgravning af skvalderkål. Et til tomater og et til stangbønner. Plantet fire store Favorita tomater ud med store tomater. Plantet stangbønner ud af sorten Blue Lake.

28. maj

Der blev vandet en del udplantningsplanter i dag, da der stadig ikke er kommet regn.

29. maj

Plantet selleriplanter ud – bedene er blevet gødet med både kyllingegødning og lupingødning. Klargjort bed til vintergulerødder.

30. maj

Hakket ukrudt i bede og på gange. Luget og tyndet gulerødder og persillerødder. Majs er flyttet ud til afhærdning. Sidste to tomatplanter plantet ud i drivhus. Bundet tomat- og agurkplanter op. Plantet 4 chiliplanter ud i tomatbed. Resten bliver i drivhuset i potter.

31. maj

Sået vintergulerødder, skorzonerrod, rødbeder, bladbeder, rød pibeløg. Vandet jordbær, kartofler, spidskål. Ryddet skvalderkål og jordskokker til et nyt bed til majs – halvfærdig.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere