Tørring af tomater og vanding af haven

De varmeste septemberdage nogensinde – sikken sensommer vi har i år. Det gælder om at nyde udelivet lige nu.

Som havedyrker er det her helt usædvanligt, og med en masse planter er det uvist, hvor det lander henne. Jeg har indtil det bliver lidt køligere opgivet at så persille, spinat og salat til overvintring. Bortset fra at jeg lige stødte på en kasse med jord, hvor der har stået nogle sommerblomster. Her blev der strøet lidt spinatfrø ud over og muldet ned, vandet og dækket med noget fiberdug.

Der er en hel del afgrøder, som skal have noget vand i de her tørretumlerdage med både varme, sol og blæst. En af dem er bønner. I dag lagde jeg siveslange ud i mit bed med stangbønner, hvor jeg skal høste årets sidste bønner.

Siveslange i bønnebedet.

Siveslangen blev lagt to gange rundt langs bønnerækken – bønnerne vokser op af bambus i en wigwam. Og så videre til de næste 3 wigwams.

Siveslangen vander langsomt, dråbe for dråbe.

Siveslangen vander langsomt, dråbe for dråbe.

Krukkerne skal selvfølgelig passes godt med vand, for nu er der begrænset jord. De skal vandes mindst en gang om dagen.

Agurkerne i drivhuset er blevet vandet i dag, og jeg vil i morgen give tomaterne i drivhuset noget vand – normalt ville jeg være holdt op med at vande tomaterne nu, men det er så tørt og varmt, at de må have endnu en gang vand. Jeg plejer at vande dem med godt 100 l vand. Jeg har derfor plukket de mange modne tomater af i dag, da der ellers er risiko for, at de sprækker. Tomaterne skal først vandes i morgen tidlig, så der ikke bliver for megen fugtighed derinde. Jeg har fjernet nogle blade med kartoffelskimmel, og det skal helst ikke udvikle sig.

Smertensbørnene er salat og knoldfennikel, som der er høj risiko for går i stok i varmen. Jeg har allerede mange salatplanter, som i den her lune sensommer er gået i stok, næsten inden de begyndte at danne hoved. Heldigvis har jeg nye salatplanter på vej, og de skal passes med vand.

Salatplanterne. skal passes med vand

Salatplanterne skal passes med vand – de er plantet ud.

Jeg holder mit bed med knoldfennikel vandet godt, så de kun stresses af varme. Jeg bliver overrasket, hvis de efterhånden ret store knoldfennikel ikke går i stok allesammen i den her sommerhede. Men jeg ved ikke nok om planten – måske spiller dagslængden også ind. Knoldfennikel er en vinterafgrøde i Middelhavsregionen.  I juli og august med samme varme, ville de gå i stok. Det første efterårshold er gået i stok i augustvarmen.

Knoldfennikel vandes.

Knoldfennikel – kan jeg redde dem fra at gå i stok ved at vande godt?

Selleri kan heller ikke tåle at mangle vand, så her er jeg også i gang med at vande så meget, som det er nødvendigt. Jeg tror dog de bedre kan klare varmen nu, hvor dagene er kortere. Men de skal vokse lige nu, så de får en gang vand, både bladselleri og knoldselleri.

I varmen modner tomaterne lynhurtigt og bliver fantastisk søde og velsmagende. Selv om vi spiser virkelig mange små tomater hver dag, så kan vi ikke følge med.

Karnas gule miniblomme er det rene slik .

Karnas gule miniblomme er det rene slik – og der er mange.

I dag plukkede jeg alle de små godt modne tomater både på friland og i drivhuset. Så kan vi måske igen følge med til at spise. Den meget varme sensommer kommer nok til at betyde, at der ikke bliver så lang en tomatsæson her i efteråret. Planterne har ikke sat så mange nye tomater i de seneste uger – der er ikke så mange grønne, som der plejer at være lige nu.

Masser af røde cherrytomater til at tørre.

Masser af røde cherrytomater til at tørre.

Tørremaskinen blev fundet frem. Jeg besluttede at skære de fleste ud i kvarte og tørre dem til semidry. De skal så bruges i salater i vinter. Jeg kommer dem i fryseren efter tørringen.

Der bliver fordampet meget vand, når tomaterne tørres.

Der bliver fordampet meget vand, når tomaterne tørres. I dag stod tørremaskinen udenfor.

Halve Favorita cherrytomater.

Favorita blev kun i halve, da de var for svære at dele to gange.

Tørring af Bell star.

Jeg forsøger ogå lige at tørre en enkelt bakke med frilandstomaten Bell Star.

 

Her er så resultatet – lækre små tørrede tomatstykker til at komme i salat – hvis ikke de ender som slik. De er blevet pakket i små poser og er nu gemt i fryseren, hvor de intet fylder i forhold til inden tørring.

Tørrede røde blommetomater.

Tørrede røde blommetomater.

Tørrede tomater kommes i poser og gemmes i fryseren.

Tørrede tomater kommes i poser og gemmes i fryseren.

Lignende indlæg om min have

Skriv et svar til Helle Meldgaard Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 kommentarer

  • SVAR

    Mye tomater hos meg i år. Det ser ut som også har fått mye tomater, ja.
    Hos meg er det nå snart slutt. Har lyst å kaste tomatplantene ut av drivhuset for å få vasket og ryddet, men det er fremdeles noen grønne tomater igjen. Har satt en bøtte epler inn i drivhuset i dag, så da blir nok de siste tomatene modne. Vi har spist tomater naturell siden sist i april, kokt tomatsaus, laget henkokte tomater ala Camilla Plum og tørket også mye.
    Hvorfor fryser du tørket tomat? Vil de ikke kunne holde seg på glass?

    • SVAR

      Jeg har ingen erfaring med tørret tomat på glas, så derfor har jeg frosset dem ned i små portioner. Jeg har læst på Facebookgruppe at folk med erfaring med tørring af tomat fryser dem ned. I hvert fald de semidry, som jeg lavede i sidste omgang kan ikke holde sig på glas.

  • SVAR

    Hej Karna,
    er det muligt at se en samlet liste over de ting du dyrker med specifik angivelse af hvad slags (eksempelvis) bønner du dyrker? Evt. som en del af søgefunktionen på din side?
    Hilsen Tine

    • SVAR

      Der er to muligheder for at finde alle indlæg om f.eks. bønner. Du kan skrive bønner i søgefeltet, eller du kan gå lidt længere ned og klikke på vælgeren til kategorier. Her kan du under grønsager vælge bønner. Jeg forsøger ret systematisk hver gang at vælge de relevante kategorier til et indlæg. Men jeg har ikke lavet en samlet oversigt over alt det, jeg dyrker, på min blog.

  • SVAR

    Ang. tørrede tomater på glas, så kan man gøre som i Italien, lægge dem i glas med urter og så dække med olivenolie, på den måde holder de meget længe, og det smager forrygende godt.

    • SVAR

      Den metoder har jeg ikke afprøvet – endnu. Og det er da bestemt en god mulighed. Jeg køber ikke ret tit tørrede tomater i olie, da vores kost helst ikke skal indeholde for meget fedt. Men til nogle ting er det rigtig godt og smager lækkert. Men nu er det slut med tørrede tomater i år – resten spiser vi friske, og heldigvis er der da en del endnu.