Tørring af æbler – en god måde at gemme æbler på

Tørring af æbler – en god måde at gemme æbler på

Vi har flere æbler her i efteråret, end vi kan nå at spise, mens de er gode. Til gengæld har vi ingen æbler fra engang i april og til først i september. Og det er virkelig en mangel, da vi til morgenmad spiser yoghurt med frugt på – hen over vinteren er det æbler. Fra juni og til september er der jordbær, hindbær, blommer, brombær. Men fra april til juni mangler vi frugt til morgenmaden. Og resten af dagen for øvrigt også.

I år vil vi derfor gøre en indsats for at gemme efterårets æbler til foråret ved at tørre en masse æbler. Jeg har lige lavet første hold af Summerred æbler. Andre år har vi kun brugt Filippa, som giver meget velsmagende tørrede æbler. Vi har plukket mange kasser Filippa ned, og de skal tørres senere, når de er blevet modne i kasserne. Lige nu er det Summerred, som er rigtigt modne og skal bruges inden for de næste par uger. Der er to kasser.

Min æbletørrer er af ældre dato, da de lige var kommet frem, og den har ti bakker, så jeg har plads til et stort opvaskefadfuld æbler af gangen.

Der var faktisk plads til 5 æbler mere, så næste gang skal der top på.
Der var faktisk plads til 5 æbler mere, så næste gang skal der top på.

Jeg bruger en æbleskrællemaskine til at lave æbleskiverne med til tørring. Den er af samme dato og har holdt rigtig længe, men er også af bedre kvalitet end de billige til en god hundredekroneseddel. De billige er gode nok i brug, holdbarheden kender jeg ikke. Jeg er ret overbevist om, at en æbleskrællemaskine er helt uundværlig, hvis man vil tørre æbler, da skiverne hermed bliver nøjagtig lige tykke, og dermed bliver æblerne i samme bakke tørre samtidig.

En æbleskrællemaskine er i øvrigt noget, som virkelig sparer tid til alt, der har med æbleforarbejdning at gøre.

Æbleskrællemaskinen betjenes med et håndsving, og den fjerner i samme arbejdsgang kernehuset, skærer æblet ud i en lang spiral og kan indstilles til at skrælle samtidig. Til tørrede æbler skræller jeg ikke æblerne. Det er vigtigt at placere æblet korrekt, så kernehuset er centreret – æbleblomsten skal rotere i hullet forrest på skrællemaskinen.

Æblet skæres i en lang spiral og kernehuset skæres samtidig ud.
Æblet skæres i en lang spiral og kernehuset skæres samtidig ud.
Kernehuset sidder tilbage på æbleskrællemaskinen.
Kernehuset sidder tilbage på æbleskrællemaskinen.
Æblet bliver delt ud i en lang spiral.
Æblet bliver skåret ud i en lang spiral.

Æblet er nu en lang spiral, som let laves til æbleringe ved at skære ned gennem spiralen. Jeg sætter normalt æblet ned på et skærebræt, det er mere stabilt end holde det i hånden som på billedet. Derefter kan de lægges ud til tørring. Øverste og nederste ring frasorterer jeg, da æbleringene tørrer langsommere, hvis de har en skindside. Mange af dem spiser jeg, mens jeg arbejder.

Æblespiralen skæres igennem, så den bliver til en masse æbleringe.
Æblespiralen skæres igennem, så den bliver til en masse æbleringe.
Der er plads til æbleringe af ca. 3 æbler på en bakke.
Der er plads til æbleringe af ca. 3 æbler på en bakke.

Det tager i min tørremaskine ca. 6 timer at tørre de ti bakker med æbleringe ved 70° C. Jeg flytter rundt på bakkerne, så de alle er gennemtørre på nogenlunde samme tid.

Æblerne opbevarer jeg i store henkogningsglas med monteret gummiring. Her kan de holde sig i flere år.

Færdig tørrede æbleringe.
Færdig tørrede æbleringe.

De mange æbler kan nu være i disse to glas og gemmes til foråret, når vi ikke har flere æbler tilbage.

Knap to henkogningsglas med tørrede æbler.
Knap to henkogningsglas med tørrede æbler.

 

 

4 thoughts on “Tørring af æbler – en god måde at gemme æbler på

  1. Hej Karna – hvor ser det godt ud! Nu må jeg i gang med de tusindvis af Belle de Boskoop æbler,som stadigvæk er tilbage på træet, selvom vi gjorde et godt indhug i dem forleden, da vi havde æblepresse-dag!
    Hvor har du tørremaskinen fra? 🙂 Nina

    1. Ja, der er så mange fine æbler i år. Jeg har ikke Belle de Boskoop, men der står et stort træ inde i naboens have, så her får jeg tit lov til at hente lidt. De er jo fantastiske til æblekage om vinteren. Jeg så godt dit blogindlæg om æblepresning.

      Tørremaskinen har jeg købt for rigtig mange år siden med ekstra tørrebakker til. Det er en Stockli. Jeg kan se, at man stadig kan få den hos Dansk Hjemmeproduktion. Den er dog noget dyrere end de tilbud, der er i supermarkederne med mellemrum.
      http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/toerreapparat-dehydrator-9c1.html

  2. Nu er jeg tørret æbler, men er usikker på hvor tørre de skal være for at de ikke mugner i glasset, hvis jeg ikke havde læst at du bruger gummiringen til glasset ville jeg have lagt smørrebrødspapir imellem glas og låg som min mor altid gjorde med småkagerne i kagedåserne.
    Mvh. Edith

    1. Jeg tørrer dem, til de kan knække, nærmest som en kiks. De behøver ikke at tørres helt så meget for at holde sig, men de smager bedst, når de er lidt sprøde. Og så er du sikker på, at de holder sig. De skal i tætsluttende glas. Det behøver ikke at være henkogningsglas med gummiring. Du kan godt bruge almindelige syltetøjsglas med et tætsluttende skruelåg. I øvrigt er der stor risiko for, at de hurtigt bliver spist. Jeg sætter mine op ovenpå i et koldt gæsteværelse og tildækket, så de ikke får lys. Lige nu har vi jo så mange friske æbler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere