Rosenkålene har fået støttepinde

Rosenkålene har fået støttepinde

Rosenkålene er vokset rigtig godt i den våde sommer. De er over 1 m høje og har ansat rigtig mange rosenkål. Det er vinterrosenkål, så de er ikke store nok endnu til at høste.

De har stået hele sommeren under bionet, så ingen kållarver, og der har stort set heller ingen kålmellus været på spil i år. Der har været lidt kålmelleus under nettet med blomsterkål og broccoli. Det ser ud til, at det er blomsterkål, der er deres foretrukne. Til gengæld var der mange snegle på bladene, så jeg måtte bruge lidt tid på at fjerne en del snegle. Mon fuglene kan klare resten?

Bionet over bedet med rosenkål. Kålene i den lave ende har lagt sig delvis ned.
Bionet over bedet med rosenkål. Kålene i den lave ende har lagt sig næsten ned.

Sidste år anskaffede jeg bionet, som er 3.6 m bred til rosenkål, blomsterkål og vinterbroccoli. Det var lige før nettene var for smalle. Så godt råd til andre: køb det i 4 m bredde til de høje kål.

I dag blev alle kålene bundet op til en pæl, så de ikke vælter i løbet af vinteren. I går var det vinterbroccoli, der blev bundet op. Blomsterkålene var ved at vælte midt på sommeren i et voldsomt blæsevejr, så de har været tøjret længe. Hvis de vælter, er det svært at plukke rosenkål, når der ligger et lag sne.

Jorden er så våd, at jeg ikke havde behøvet at hente hammeren, jeg kunne uden videre presse selv tykke pæl dybt ned i jorden. Der var heller ikke problemer med at rejse de væltede kål op i den fugtige jord, så de kunne komme til at vokse nogenlunde opret igen.

Så står rosenkålene op igen.
Så står rosenkålene op igen.
Høje, flotte rosenkål. Der er to sorter Brendan og Trafalgar. De ligner meget hinanden.
Høje, flotte rosenkål. Der er to sorter: Brendan og Trafalgar. De ligner meget hinanden.

Jeg har lavet et forsøg med at knibe toppen af nogle af dem for en god månedstid siden. Det nedsætter selvfølgelig antallet af rosenkål pr. stok, men de ansatte rosenkål er større end på de stokke, som vokser videre i højden. Det skulle gøre dem mere udsatte for kuldeskader, når der ikke er den beskyttende top med bladdække.

Jeg tror, at jeg vil dyrke lidt efterårsrosenkål næste år til at spise af i november-december. Vinterrosenkål er ikke store nok førend i janaur. Men til gengæld har vi rosenkål helt frem til april, hvor der ikke er så meget andet friskt grønt fra haven.

Jeg er begyndt at bruge af de kinesiske radiser, og nu er det spændende, om de er flotte pink indeni. Det betyder ikke noget smagsmæssigt, men det giver i den grad kulør i salatskålen. I går var det sorten Red Meat, jeg trak en af, og den var pænt pink indeni og smagte fortræffeligt af radis uden at være det mindste stærk.

kinesisk_radis_Red_Meat_4026

Jeg har plantet de sidste planter af kepaløg ud i drivtunnelen. Et mindre antal direkte i jorden – resten i en fiskekasse med 20 cm kompostjord. Det giver mulighed for at flytte kassen ud til forår, så den ikke optager plads derinde i forårsmånederne. Min erfaring er, at løgene trives bedst udenfor i foråret.

Længst væk i kassen er løgene plantet enkeltvis, resten i blokke på ca. 3 planter.
Længst væk i kassen er løgene plantet enkeltvis, resten i blokke på ca. 3 planter.

Jeg havde også i rootraineren med løg sået 4 rum med forårsløg af sorten Ramrod og 4 rum med forårsløg af sorten White Lisbon. De er blevet plantet ud i jorden i drivtunnelen.

Forårsløg - mon de kan høstes senere på efteråret - eller til forår. Jeg ved det ikke.
Forårsløg – mon de kan høstes senere på efteråret – eller til forår. Jeg ved det ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere