Prøvedyrkning af majs i 2016

Prøvedyrkning af majs i 2016

Sidste sommer dyrkede jeg efter aftale med Haveselskabet seks forskellige sorter af søde majs. Det var i forbindelse med, at jeg skulle skrive en artikel om at dyrke majs.

Artiklen Uhmm majs! kan du læse i det aprilnummeret, som netop er udkommet. Herfra henvises der til tre uddybende artikler om at dyrke majs, herunder sortsafprøvningen. De tre artikler kan du læse på Haveselskabets hjemmeside.

Afprøvning af søde majs

Dyrk salat, spinat eller dild før majsen

Udnyt pladsen i majsbedet

De fem sorter gav alle fyldte pæne majskolber, men der var store forskellige dyrkningsmæssigt og smagsmæssigt.
De fseks sorter gav alle fyldte pæne majskolber, men der var store forskelle, både dyrknings- og smagsmæssigt.

Jeg fortsætter med at dyrke den sort, som jeg plejer: Damaun fra Bingenheimer Saatgut. Mest fordi den ikke er så sød, som de andre søde majs, men smager rigtig godt og er driftssikker. Men det er helt sikkert en smagssag. De fleste vil nok foretrække en af de mere søde majssorter, jeg afprøvede.

5 thoughts on “Prøvedyrkning af majs i 2016

  1. Jeg har fulgt linket og læst din artikel om prøvedyrkning af majs.
    Jeg kan ikke huske forklaringen, men når majs krydser kan det ses allerede i 1. generation. Det kunne måske være forklaringen på at ‘Mirai White’ ikke blev hvid?
    Men selvfølgelig burde bare nogen af kernerne have været hvide.
    Jeg lærte det på den hårde måde et år hvor jeg såede blå og røde majs. De blå og røde kerner optrådte på alle kolber, lignede én med dårlige tænder.

    1. Ja. det er netop konklusionen, at det ikke bare er en krydsbestøvning, men en anden sort. Jeg burde jo have studset over, at alle kernerne, jeg såede var gule. Forhandleren har haft åbnet nogle poser efterfølgende – ingen hvide kerner. Han tog sorten ud af sortimentet, til der var hvide kerner i poserne.

  2. Hej Karna

    Jeg har lige skrevet et blogindlæg også om spiring af majs, hvor jeg refererer til din artikel i Haven.
    Jeg giver det hele en noget anden vinkel idet jeg fokuserer på behandlingen og opbevaringen af frøene.
    Jeg tror det er her det er gået galt for de små leverandører?

    Men godt det bliver nævnt, og at fagligheden også sniger sig ind i “haven”!

    Ha en dejlig påske:)

    1. Det er helt sikkert, at opbevaring af frø i salgsleddet er afgørende. Men nogle år er der også dårligere frøhøst end andre år for erhvervet. Det kan være svært at sige, hvor fejlen har været. I hvert fald var spireevnen ikke god nok i en del af sorterne. Og så er det godt at have egne hjemmehøstede frø at holde op imod.

      Men jeg har også været ude for, at den ene af mine høstede tomatsorter fra 2015 ikke ville spire overhovedet i 2016. Jeg prøvede flere gange, og jeg ved stadig ikke hvorfor. Den var opbevaret sammen med andre sorter, der spirede fint. Jeg måtte tilbage og finde frø fra 2014, hvor der heldigvis var spirevillige frø.

Skriv et svar til karna Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere