Og hvad bruger jeg så en hel søndag til?

Og hvad bruger jeg så en hel søndag til?

Dagen synes lang om morgenen, men alt for kort inden aften. Jeg når sjældent det, jeg har planlagt, men heldigvis en masse andet, som er lige så vigtigt – eller mere.

Min dag starter med stille og roligt at lukke op for kyllinger og høns, så de kan komme ud. Næste opgave er at sørge for, at de får lidt frisk grønt. I dag blev det et par gamle udtjente planter af russisk grønkål, der stod på et bed, hvor der om en halv snes dage skal plantes løg ud. Desuden en håndfuld salat, der var gået i stok.

En 4 uger gammel La Bresse kylling ser lidt lurvet ud med en kombination af fjer og dun.
En 4 uger gammel La Bresse kylling ser lidt lurvet ud med en kombination af fjer og dun. Men de er helt tamme og utrolig søde.

Dagens første opgave ude i haven var at få jorddækket den 30 m lange hæk, som jeg har brugt de foregående to dage på at plante. Det er hækken ud mod vejen, så den er vigtig, og den skal være stedsegrøn. Jeg har skrabet buksbomplanter nok sammen til at kunne plante den lange hæk. Jeg har gravet 20 gamle hækplanter op med et godt rodsystem og flyttet, og så havde jeg en masse store buksbomplanter stående ret tæt, som aldrig er nået længere end til det sted, hvor de blev stukket for mange år siden. Alt i alt kunne jeg plante med 50 cm afstand og ind imellem var der nogle helt små, som er blevet sat ned.

Måske ikke et imponerende syn lige nu, men forhåbentlig har vi en høj og flot buksbomhæk om 5 år. Hvis det altså lykkes mig at få den godt i gang. Nu er den i hvert fald vandet godt ved plantningen, som er foregået i en knastør jord. Men jorden var også knastør, hvor jeg gravede planterne op. Jeg var nødt til at plante nu, da de stedsegrønne planter skal kunne nå at danne et nyt godt rodnet inden vinter, hvor de vil være udfordret af barfrost, hvis rødderne ikke kan hente nok vand.

Jeg har lige nu masser af afslået græs, så der blev revet sammen og kørt en del trillebørefulde på under hækken, så vandet i jorden ikke fordamper.

Her er der helt åbent, men på en stor del af hækstykket står der jordkokker, der giver læ til hækken.
Her er der helt åbent, men på en stor del af hækstykket står der jordskokker, der giver læ til hækken. Helt til venstre bukshomhæk ind til vores indkørsel.

Vi har gang i et helt nyt selvforsyningsprojekt lige nu. Vi er ved at forsøge at tørre græs til hø. Det skal vi bruge til redekasserne i hønsehuset hen over vinteren. Det er lidt sent på året, men der har jo ikke været græs at slå hen over sommeren. Vi har lagt nogle rionet op på nogle bukke, så der kommer luft fra begge sider. Det er nok tørt i morgen. Spørgmålet er, om vi kan nå et hold mere.

Presseningen dækkes over om natten - og hvis der skulle komme et enkelt regndryp.
Presseningen dækkes over om natten – og hvis der skulle komme et enkelt regndryp.

Det med regn er dog ikke noget, vi får her. De dage, hvor det meste af landet fik saftige byger, fik vi nogle få dryp. Det ville ellers være godt hvis vores nyspirede 300 m2 med græs og kløver kunne få bare lidt vand. Sidste nat faldt der heldigvis rigtig megen dug.

Tja, og så blev søndagen ellers brugt til at vande nyplantede kål til overvintring, og peberfrugter, basilikum og agurker i drivhuset. Agurkerne er stadig i live trods spindemider siden juni. Jeg fjerner hele tiden de værst angrebne blade, og så når der at kommer nye skud fra stammen, som giver et par agurker. Lige nu er spindemiderne lidt på retræte, så måske får vi igen i år agurker ind i oktober. Peberfrugterne vokser stadig, og der er store grønne i god vækst. Mon de når at modne?.I drivtunnellen er der stadig mange tomater, men vi kan nu nogenlunde følge med til at spise dem. Jeg er færdig med at lave henkogte glastomater og tørre cherrytomater for i år. Det er egentlig ok – for jeg gider ikke flere tomatprojekter i år.

Til gengæld har jeg lavet endnu en portion bagte sveskeblommer i dag. Flemming besluttede at sydvæggen på det høje udhus skal ordnes og kalkes, og det indebar at sveskeblommetræet var nødt til at skulle beskæres, så han kunne komme til. En gren var også på vej ind over taget, så den skulle fjernes. Det endte med, at vi så også lige savede toppen af træet – vi har ikke kunnet plukke dem i årevis. Beskæringen skulle nok have været foretaget lidt tidligere, men vi håber at træet heler godt i det her fine sommervejr. Det giver mere lys og luft til de grene, som vi kan nå. Og jeg kan få fjernet mumier, som er angrebet af gul monilia.

Blommerne sad stadig på grenene, da de var kommet ned. De var meget modne – de var begyndt at tørre ind i stilkenden, men det betyder ikke noget. De smagte stadig rigtig godt. Det blev til godt 4 kg blommer, som jeg udstenede, mens gratinen bagte i ovnen. Det tog en time, og så var gratinen færdig, og blommerne klar til at komme ind. Desserten var selvklart lune sveskeblommer med creme. Og så blev der 11 portioner til dessert hen over vinteren.

Sveskeblommerne var så småt begyndt at tørre på træet.
Sveskeblommerne var så småt begyndt at tørre på træet.

I øvrigt var gratinen lavet af en rest kartofler og bønner sammen med et nyhøstet broccolihoved, som jeg er lidt stolt af. Endelig en stor flot broccoli, og der er flere på vej. De er sået 5. juni og plantet ud under bionet 26. juli i strålende sol og 30° varme. Men de er blevet til store flotte planter takket være et godt lag jorddække med græsafklip.

Første broccoli her i sensommeren.
Første broccoli her i sensommeren.
Det er da et smukt syn. Det er sorten Zen, som jeg ikke har prøvet før.
Det er da et smukt syn. Det er sorten Zen, som jeg ikke har prøvet før.

Og hvad lavede jeg så ellers denne søndag? Beskar min uægte jasminbusk, så der kunne komme mere lys til alle de små planter, som jeg har sået til udplantning i drivtunnelen. De står lige nu inde i en nyopstillet growcamp tunnel, så kålsommerfugle og agerugler ikke har adgang. Jeg samlede også en grydefuld blommer og en spand æbler til høns og kyllinger. Især hønsene sætter mange æbler til livs. Måske hemmeligheden bag de mange æg, vi får i øjeblikket. I den sidste uge har de 4 høns to dage lagt 4 æg. De andre dage 2 eller 3. Derfor fik vi gratin idag – sjovt som alting hænger sammen, når det meste er selvforsyning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere