Knoldselleri er taget op og lagt i åben kule

Knoldselleri er taget op og lagt i åben kule

Det har været en travl søndag med at forberede haven til vintervejr, selv om det ikke skulle blive så koldt her på Lolland, men jeg føler mig jo ikke helt sikker.

Her er en oversigt over, hvad jeg har haft gang i i dag. Måske den kan bruges som tjekliste senere.

  • Taget kinesiske radiser op og slået ned i drivtunnel.
  • Taget majroer op til nedkuling.
  • Taget knoldselleri op og lagt ned i åben kule, dækket med jord og tang.
  • Dækket gulerødder og persillerødder på friland med 25 cm isolerende dække
  • Buer og to lag fiberdug over bladselleri
  • Fiberdug over rødbeder – for en sikkerhedsskyld. De skal tages op i morgen.
  • Buer og to lag fiberdug over salatbede.
  • Taget rødkål og vinterhvidkål op med stok og rødder. Lagt til tørring i drivtunnel. Skal anbringes et køligt og frostfrit sted. Der var begyndt at komme råd på yderblade, da hovederne var så store og tunge at planterne lå ned. Derfor taget op i stedet for at frostbeskytte på stedet.
  • Filderkraut kan ikke opbevares ret lang tid høstede, derfor er de blevet dækket med buer og fiberdug. Så må jeg vurdere, om de kan blive stående derude. Evt. yderligere dække med pressing.
  • Dækket tang op omkring knoldfennikel, som ikke er store nok endnu. Overdækket med buer og fiberdug. Håber det bedste. Høstet to store flotte idag.
  • Kommer lige i tanke om, at jeg skal huske at høste min yakon i morgen.
  • Og så har jeg høstet billeder – det er jo vigtigt, når jeg er artikelforfatter og blogger.

Her er først en billedserie med min høst og nedkuling af knoldselleri.

Så er det efterår - sorten er Ibis, som er en lille knoldselleri.
Så er det efterår – sorten er Ibis, som er en lille knoldselleri.
Ibis har nogle fine mindre knolde.
Ibis har nogle fine mindre knolde. Overvejer helt at skifte til denne sort.
Roem van Zwijndrecht - den har jeg flest af i år.
Roem van Zwijndrecht – den har jeg flest af i år.
Åben kule gravet til at sætte sellerierne ned i, så de kommer under jordniveau.
Åben kule gravet ud til at sætte sellerierne ned i, så de kommer under jordniveau.
En trillebørfuld selleri.
En trillebørfuld selleri.
Sellerierne sættes ned i kulen.
Sellerierne sættes ned i kulen.
Der dækkes jord ned omkring sellerierne.
Der dækkes jord ned omkring sellerierne.
Jorden isoleres med lidt tang - ved hård frost kommes et tykkere lag på.
Jorden isoleres med lidt ålegræs – ved hård frost kommes et tykkere lag på. Det kan også være halm, blade, vintermåtte.

Her er også lidt billeder af de rodfrugter, som blev taget op idag. Resten er blevet dækket med et tykt lag isolerende dække, så de kan stå ude hele vinteren. Jeg kan godt hente selv i frost og sne. Jeg tager dog altid en portion op ved udsigt til sne og frost i en længere periode.

Gulerødder over jorden dur ikke i frostvejr - de her tre måtte høstes.
Gulerødder over jorden dur ikke i frostvejr – de her tre måtte høstes. Ukendt sort – frøene var regnbuemix.
Kinesiske radiser - sjovt at der er en rød.
Kinesiske radiser – sjovt at der er en rød.
Majroerne plejer at have nogenlunde samme størrelse, men ikke i år. Den her er mega.
Majroerne plejer at have nogenlunde samme størrelse, men ikke i år. Den her er mega.

2 thoughts on “Knoldselleri er taget op og lagt i åben kule

  1. Hej Karna.
    Når du nedkuler selleri med top på i åben kule, har det så andre fordele i forhold til at aftoppe dem og lægge dem i en lukket kule, end at de er lettere at tage op igennem vinteren? Jeg har netop i dag taget mine op og har aftoppet dem, så jeg er vel nødt til at lægge dem i en lukket kule? Jeg ville ellers gerne prøve din metode – men kom først i tanke om det, da toppene var røget af.

    1. Jeg har ikke prøvet med aftoppede selleri i en åben kule, men det er nok bedst, at du bruger den metode til dem, som du plejer. Og så prøver åben kule næste år uden at toppe af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere