Gul tomatsauce med bladselleri

I dag høstede jeg 4 store gule bøf tomater på ialt 1600 g. Den største vejede 625 g – den har jeg gemt til en af de kommende dage.

1600 g gule bøftomater.

1600 g gule bøftomater.

De tre bøftomater var nok til at lave en rigtig fin gul tomatsauce – den var nærmest orange. Jeg brugte et stort nyhøstet Red Long Florence løg, tre fed hvidløg og en håndfuld citronbasilikum og årets første 5 stilke bladselleri til saucen.

Den våde sommer har givet tidlige bladselleri af en helt fantastisk god kvalitet.

Den våde sommer har givet tidlige bladselleri af en helt fantastisk god kvalitet.

De gule tomater er lige kommet ned til løg, hvidløg og bladselleri.

De gule tomater er lige kommet ned til løg, hvidløg og bladselleri.

Den blev serveret med kylling inderfilet og pasta i og dertil en stor portion sukkerærter af sorten Carouby de Mausanne.

Der er  ret få frø i de store gule bøftomater, så derfor samler jeg dem omhyggeligt fra og sætter dem til gæring, så jeg igen har frø af sorten. Mine to planter i år er fra en pose frø fra 2008, så det er på tide at få taget nye frø.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

  • SVAR

    Hej Karna.
    Tak for din inspirerende blog.
    Når jeg tager tomatfrø, tager jeg en godt moden tomat og tager frø med det der nu følger med og lægger på et stykke køkkenrulle, selvfølgelig med navn og årstal og evt kommentar på. Når det er tørt rulles det sammen og en elastik omkring. Ved såning rykkes det så fra hinanden og den smule køkkenrulle der følger med er ok. Jeg ved ikke hvorfor man skal gære dem, min metode virker fint og jeg har en svigerinde der har brugt det i rigtig mange år.
    Hilsen Karen M. Diget

    • SVAR

      Din metode er der ikke noget i vejen med. Det er en let måde, hvis man bare lige skal have et par frø til næste års såning.

      Det tager ikke lang tid at gære tomatfrø – de står bare i et glas på køkkenbordet og rystes en til to gange i døgnet, indtil de gærer, og frøene synker ned på bunden af glasset. NÅr det sker, kan man hælde vand og pulp ud og skylle frøene. Der er en hel del fordele ved at gære tomatfrøene:

      Tomatfrø med frøslim er noget klistret stads, så hvis man vil lave mange frø – til flere år, så man ikke behøver at tage frø af alle sorter hvert år, eller hvis man gerne vil forære væk – så er det nemmest at fjerne slimlaget ved gæring, inden de skal tørres.

      Gæringen har desuden tre yderligere fordele:

      1. Slimlaget indeholder spirehæmmende stoffer. Tomatfrø vil i naturen også gære, inden de igen skal spire – tomaterne falder til jorden og rådner væk.
      2. Tomatfrø tørrer meget hurtigere, når slimlaget er væk.
      3. Svampene danner under gæringen antibiotiske stoffer, som dræber en række sygdomskim under gæringen.

  • SVAR

    Tak for oplysningerne, specielt om dannelse af antibiotiske stoffer var jeg ikke klar over, så jeg vil prøve at gære frøene.
    Hilsen Karen M.

  • SVAR

    Hej Karna
    Hvad hedder dine gule bøftomater ?

    Venlig hilsen
    Anne-Sofie

    • SVAR

      Sorten har hos Frøsamlerne fået navnet Stor gul bøf. Det var frø, jeg fik forærende for godt 20 år siden, og der var ingen sortsnavn med, men jeg fik at vide at det var en fransk handelssort.

      • SVAR

        Jeg har høstet frø af dem, så vil du – eller andre – prøve sorten, så send en mail til mig med en portokode, så sender jeg 5 frø. Der er ikke så mange frø i hver tomat – derfor få frø. Jeg kommer til Mere Liv i Haven Festival i Holbæk sidste lørdag i oktober, og da tager jeg nogle frø med. Jeg tager gerne poser med navn på med.

        http://www.oekologi.dk/festival/