Frost beskyttelse af havens planter

Frost beskyttelse af havens planter

Nu bider kulden, og det sner derude. Jeg har dækket alt, som jeg har mulighed for på friland. Der er ikke så meget mere derude – lidt grønkål, porrer og rosenkål, som nok klarer det. Rosenkålene er der ret mange af, og de skal spises de kommende uger, og de kan heldigvis plukkes selv i bidende kulde.

Mine bekymringer er de overvintrende spidskål og løg. Løgene blev allerede for mange dage siden beskyttet under buer med henholdsvis fiberdug og klar plast over. I går fandt jeg en trillebørfuld tørt græs, som jeg havde fjernet på vores nye grund. Det lå nede i en kompostbunke og var ikke frosset endnu. Det blev draperet rundt om de forhåbentlig overvintrende kål på friland. Jeg kiggede til dem til morgen – nu står de fint.

Kålplanterne er blevet beskyttet mod den hårde og isnende kolde blæst
Kålplanterne er blevet beskyttet mod den hårde og isnende kolde blæst
Så kan jeg vist ikke gøre mere for at kålene skal overleve.
Så kan jeg vist ikke gøre mere for, at kålene skal overleve.

I drivhuset har jeg lagt fiberdug over bedet med overvintrende spidskål fra samme såning som dem på friland. På friland er de ikke begyndt at vokse endnu – det er de i drivhuset.

I drivtunnelen er der mange salatafgrøder, som vi høster af allerede nu. De asiatiske bladgrønsager vokser meget, så her plukker jeg bare løs. Og her regner jeg ikke med, at der bliver problemer med at overlever et par vinteruger, når de står dækket med vinterfiberdug (30 g mod de normale 17 g).

I går blev der lettet på fiberdugen i nogle timer midt på dagen, da solen skinnede.
I går blev der lettet på fiberdugen i nogle timer midt på dagen, da solen skinnede.

De mange almindelige salatplanter er jeg mere nervøs for med hensyn til så lang en frostperiode. Jeg har ingen erfaring. Sidste år var der godt nok ned til 9° frost en enkelt morgen, salatplanterne var stivfrosne, men overlevede. MEN det var meget mindre salatplanter end nu. Og jo større salatplanter er, jo mindre tåler de frosten. Jeg har prøvet at høste nogle planter helt ned til kun små blade for at se, om det gør en forskel.

Store salatplanter med aloe blade bed side af små, hvor alle de store blade er høstede.
Store salatplanter med aloe blade bed side af små, hvor alle de store blade er høstede.

Jeg har lagt vinterfiberdug hen over buerne over salatplanterne – midt på er der endda dobbelt lag på nogle meter.Derefter har jeg sat styroporplader ned mellem drivtunnelbuerne og buerne over bedet, så det beskytter mod kulden fra tunnelens nordvestside og for enderne. Hen over det hele har jeg dækket med et enkelt lag fiberdug af den almindelig tynde slags.

Dækning af bedet med salatplanter med styroporplader og fiberdug i flere lag.
Dækning af bedet med salatplanter med styroporplader og fiberdug i flere lag.

Status til morgen i drivtunnelen er 3 graders frost – udenfor 5°. Og ingen frost inde hos salatplanterne.

Jeg håber at solen vil skinne ind imellem, så det kan varme drivtunnelen op i dagtimerne. Men på verjrudsigten ser det mere ud til at blive overskyet.

Så er der dømt vinterdække i drivtunnelen.
Så er der dømt vinterdække i drivtunnelen. Forrest til højre er det afdæning af kulen med hvidkål og rødkål samt lidt porrer og gulerødder taget ind til de næste par uger.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere