Forsøg med opbevaring af yacon

I år har jeg haft et bed med 6 yacon planter. De har været meget store, og det forventede jeg selvfølgelig også, at udbyttet var.

yacon_frostmorgen_4266

Det er en måned siden første lette nattefrost, som kun sved bladene lidt.

I dag har jeg gravet dem op. Frosten havde ødelagt toppen, så derfor var der ingen grund til at vente længere. Yacon har rodknoldene 25-30 ud til siden fra plantens midste og 30-40 cm nedad. Jeg løsner udefra hele vejen rundt – og må tage flere omgange rundt, inden planten også løsner sig ned – og måske knækker de dybeste knolde. Det er  umuligt at få alle knolde hele op. De beskadigede knolde holder sig ikke så lang tid.

Toppen er visnet ned og klippet af.

Toppen på yacon planterne er visnet ned og klippet ned. Stabbene er gode at tage i, når planten skal hives op.

Yacon har rødderne langt ud til siden og dybt ned. Der skal løsnes godt - og forsigtigt!

Yacon har rødderne langt ud til siden og dybt ned. Der skal løsnes godt – og forsigtigt!

Det var ikke langt nok udefra, at jeg løsnede. Jeg har gravet i en knold.

Det var ikke langt nok udefra, at jeg løsnede. Jeg har gravet i en knold. De sprøde knolder knækker meget let.

Der var et stort udbytte under hver plante. Nogle af planterne havde meget store og tykke knolde. Jeg udvalgte en med mange, men mere moderate knolde til at tage ind til overvintring et frostfrit sted, så jeg er sikker på, at jeg har kroner til at lave nye planter med til forår. Hvis knoldene er meget store og tykke, er det meget svært at få dem taget af helt inde ved plantens midte, uden at de brækker.

Den udvalgte plante til næste års planter.

Den udvalgte plante til næste års opformering. Slanke rodknolde, som jeg lettere kan høste intakte..

Rodknoldene fra planten ovenfor. Tre mindre blev efterladt på planten som næring for planten hen over vinteren.

Rodknoldene fra planten ovenfor. Tre mindre blev efterladt på planten som næring for planten hen over vinteren.

ned i en stor potte og skal nu stå frostfrit.

Planten er blevet proppet ned i en stor potte med havemuld  og skal nu stå frostfrit i vinter.

Yacon tåler ikke frost. Knoldene skal også opbevares frostfrit. Sidste år havde jeg dem i en bøtte med let fugtig sand, men de mistede lidt sprødheden. Søren Holt har i en artikel om Yacon på Havenyt skrevet, at man kan opbevare dem køligt i plastposer et mørkt sted, så det prøver jeg med nogle af dem. Men først skal knoldene lige tørre et par dage.

Men jeg vil prøve noget helt andet med halvdelen af dem. Jeg har gravet dem ned i drivhusjorden, som kun er let fugtig, da jeg ikke har vandet tomatplanterne i efteråret. Jeg har i mange år gjort det med mine georgineknolde, som jeg omkring 1. maj hiver op igen helt saftspændte og lige klar til at plante – som regel med små skud på vej. Jeg overvintrer også oxalis på samme måde.

Inden det bliver frostvejr, har jeg hver vinter dækket med et tykt lag vinterdække til at isolere mod frosten – ligesom med gulerødderne på friland.

Nu håber jeg hen over vinteren og i det tidlige forår at kunne hente knasende sprøde knolde. Om det fungerer med yacon, ved jeg ikke. Så det er helt på egen risiko, hvis man forsøger det! Der er også risiko for at mus og rotter finder knoldene og æder dem. Der har dog aldrig været gnavet i mine georgineknolde i drivhuset. Måske fordi naboens udekatte jævnligt kommer på besøg i haven.

Yacon vinteropbevares i drivhusjorden.

Yacon graves lidt længere ned, end de har stået oprindelig. Jorden er ret tør.

Jeg har samlet knoldene fra alle mine frøformerede georginer i en spand og sat den godt ned i jorden – kun hanken stikker op. I den tomme spand vil jeg forøge at opbevare okaknolde. Her må jeg nok også heller tage en lille potte ind med de okaknolde, der skal sættes næste forår.

Mine georginer er også gravet ned og i den tomme spand vil jeg prøve at vinteropbevarer oka.

Mine georginer er også gravet ned og i den tomme spand vil jeg prøve at vinteropbevare oka.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *