Dagens høst og dagens salat

Det ser ud til, at nattefrosten er væk – i hvert fald nogle dage, og julen ser ud til at blive grøn og våd. I dag kom afdækningen af bedene med salat, bladselleri, Filderkraut og orientalske bladgrønsager. De har det stadig ok trods dække af og dække på, men salathovederne begynder at se lidt mærket ud på de yderste blade, men er fine indvendig.

Little Gem har stadig lækre sprøde blade i god kvalitet.

Little Gem har stadig lækre sprøde blade i god kvalitet.

Jeg troede mine knoldfennikel var ødelagt af frosten, men så prøvede jeg lige at hive en op af det lag ålegræs, jeg havde lagt ind omkring dem for snart en måned siden, inden første rigtige nattefrost. Det viste sig, at knolden nede i ålegræsset var uskadt. Så jeg hev lige tre op og skar toppen af. De har ikke nået fuld udvikling i år – den varme september og den kolde november har måske noget af skylden. Det viste sig, at de er rigtig lækre og meget sprøde, men lakridssmagen er ikke så fremtrædende som ellers. Men dejlig salat fintsnittet i dressing med olivenolie og masser af citron.

Nederste del af de ikke færdigudviklede knoldfennikel er stadig fine.

Nederste del af de ikke helt færdigudviklede knoldfennikel er stadig fine.

Jeg tog også en pæn stor kinesisk radis med ind. Her var der en enkelt brun gang gnavet ind i radisen, så det måtte skæres fra. I år er de ikke blevet særligt pink inden i. Ærgerligt, for så giver de ikke så megen farve til salaten. Men de smager fint. De er sået et par uger for sent, først 18. juli, og måske er det grunden til, at de ikke har nået at blive mere gennemfarvede.

De orientalske bladgrønsager klarer vejret her i december rigtig fint, og de giver sprøde blade og stængler til salatskålen, og den mørke sennep Moutarde rouge metis med de purpurfarvede, fligede blade er fin både til pynt og i en salat.

Orientalske bladgrønsager, top af forårsløg og bladselleri.

Orientalske bladgrønsager, top af forårsløg og bladselleri.

Løgtoppen af forårsløgene så fristende ud, så jeg besluttede at plukke en håndfuld til at klippe som drys på æggekage til frokost. Det blev æggekage uden løgklip – den havde fået frost og var slimet indvendig. Grønt skulle der på, men ærlig talt så er mizuna en ringe erstatning, den smager jo ikke af noget.

Bladselleri er derimod på toppen lige nu, og de har overlevet frostnætterne dækket med både fiberdug og pressening. Jeg plukker kun de bedste stilke, lader de yderste sidde og skåner også de små i midten, så de kan vokse sig store til senere høst. Håber på at have bladselleri mange uger endnu.

Bladselleri, orientalske bladgrønsager, kinesisk radis, salat og fintsnittet Filderkraut blev blandet til en dejlig salat. Smuk blev den også – og den smagte dejligt.

Dagens salat - det hele er høstet ude i haven.

Dagens salat 17. december – det hele er høstet ude i haven.

Her er lige et samlet billede af dagens høst

Dagens frisk høst ude i haven til to skålfulde salat.

Dagens frisk høst ude i haven til to skålfulde salat.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

  • SVAR

    Hej Karna.
    Flot, flot salat! Hvad er de mørke fligede blade?

    • SVAR

      Det er en bladsennep Moutarde Rouge Metis. Den er smuk og så smager den af ret meget – peber. Den giver salaten et godt udtryk, både smag og farve. Sidste vinter overlevede den i krukke i drivhuset og satte nye blade i foråret. Gik ret sent i blomst. I år er den på friland og klarer det foreløbigt fint.

      https://www.bingenheimersaatgut.de/moutarde-rouge-metis.html

      • SVAR

        Jeg har lige købt Bladsennep “Red Frills” til at så til foråret. Den har vist samme farve men er muligvis endnu mere fliget i bladene. Smagen ligner måske Rouge Metis. Jeg tænkte netop, at den skulle give lidt “knald” på salaten. Nu prøver jeg Red Frills, men det er godt at kende til Rouge Metis, hvis den anden mislykkes.

        • SVAR

          Jeg har ikke prøvet Red Frills, men har set, at den findes.